Μητσοτάκης: Στρατηγική συμμαχία με Εμιράτα και κοινό μέτωπο απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις

Η ενίσχυση και η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο αποφασίστηκαν μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, μετά την οποία εξεδόθη κοινή δήλωση. Σε αυτήν Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν τις παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη συνολική επιθετική συμπεριφορά της στη Μέση Ανατολή, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον Νότιο Καύκασο, κατά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Επιπρόσθετα υπενθυμίστηκε η υποχρέωση όλων των κρατών να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας, όπως προβλέπεται και από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σε αυτό το πνεύμα οι δύο κυβερνήσεις κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να παύσει άμεσα όλες τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της. Επιπρόσθετα, οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν ανησυχία για την εξαγωγή τρομοκρατίας και εξτρεμισμού στην ευρύτερη περιοχή και την εκμετάλλευση των υφιστάμενων συνθηκών σε περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις. Οι δύο πλευρές επαναδιατύπωσαν την κοινή τους δέσμευση για πάταξη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού σε όλες του τις μορφές και καλούν τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει σθεναρά αυτή την απειλή. Στη διάρκεια των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκαν, επίσης, οι σημαντικότερες πτυχές της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία επισφραγίζεται με την Κοινή Δήλωση των δύο κυβερνήσεων, καθώς και με τις υπογραφές από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ αλλά και διμερούς Συμφωνίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.

Η συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή της, καθώς και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στη βάση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας του 2007. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας των συναντήσεων και προτού αναχωρήσει για την Αθήνα είπε χαρακτηριστικά: «Ακολουθούμε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει καταστήσει τη χώρα μας μια ήρεμη δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και ΗΑΕ ήταν ήδη στενή και γίνεται ολοένα στενότερη. Τελευταίο επίτευγμά της η επιλογή κατάλληλου χώρου εντός του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στην Αυλώνα, όπου θα κατασκευαστούν εγκαταστάσεις, προκειμένου να φιλοξενείται τεχνικό προσωπικό της αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που θα εκπαιδεύεται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, καθώς και κατασκευής των απαραίτητων υποδομών και εγκαταστάσεων, θα αναληφθούν εξ ολοκλήρου από τα ΗΑΕ, αφού οι σχετικές μελέτες των έργων εγκριθούν από την αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΣ. Το σχέδιο του συμβολαίου ενοικίασης του χώρου, μεταξύ ΤΕΘΑ και ΗΑΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα και θα προγραμματιστεί η υπογραφή του στο ΓΕΕΘΑ από εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους των δύο πλευρών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα