Η κυβέρνηση «παραδόθηκε» και παρέδωσε τη χώρα στην πανδημία – 1.000 νεκροί σε 40 ημέρες

436 τα θύματα 10 Οκτωβρίου, 1.419 έφτασαν την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου

Οι ώρες είναι πολύ δύσκολες και η φτηνή κριτική κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Δεν είναι δυνατόν όμως να μην καταγραφεί η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στον χειρισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται αστείες δικαιολογίες και ασύστολα ψεύδη την ώρα που η χώρα θρηνεί.

Η Ελλάδα έχασε 1.000 ανθρώπους τις τελευταίες 40 ημέρες. Εκατοντάδες άνθρωποι νοσηλεύονται με κορονοϊό στις Εντατικές, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γονατίσει και δεκάδες χιλιάδες είναι τα κρούσματα. Κατάφερε η Ελλάδα να ξεπεράσει σε αριθμό συνολικών κρουσμάτων ακόμα και την Κίνα. Η κυβέρνηση «έχασε την μπάλα». Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Μπορούμε να μιλάμε μόνο για αδυναμία αντιμετώπισης.

Κάθε μέρα και διαφορετική στρατηγική, μέτρα πάνε κι έρχονται, σχέδια αναιρούνται και επαναχαράσσονται, και όλα αυτά δυστυχώς με πολλά θύματα. Κάθε μέρα που περνάει, παρά το lockdown που επιβλήθηκε από τις 7 Νοεμβρίου (και μία εβδομάδα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη), τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί αυξάνονται και τείνουν να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Δεν είναι μόνο ο αριθμός των 1.000 νεκρών τις τελευταίες 40 ημέρες, αλλά ο τραγικός ρυθμός με τον οποίο χάνονται οι ανθρώπινες ζωές, σε σημείο να ζούμε καταστάσεις ανάλογες με αυτούς που έζησαν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Τότε που πανηγυρίζαμε για την επιτυχία της χώρας, η οποία έδωσε στην ηγεσία της τον ζωτικό χρόνο να προετοιμαστεί για τη δύσκολη συνέχεια. Κάτι που όμως δεν έγινε και ο εφιάλτης άρχισε τον Αύγουστο, όταν αυξήθηκαν τα κρούσματα και οι νεκροί στη χώρα. Συνέχισαν να αυξάνονται τον Σεπτέμβριο και ήρθε ο εφιάλτης του Νοεμβρίου. Έτσι, ενώ στις 10 Οκτωβρίου οι νεκροί ήταν 436, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ο τραγικός απολογισμός ήταν 1.419 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους λόγω του Covid-19. Αριθμοί που σοκάρουν και επιτείνουν την αγωνία για το επόμενο διάστημα.

Αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι η προετοιμασία για την οποία μιλούσαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ήταν κούφια λόγια.

Από τον Μάρτιο, όταν είχε πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο βοήθειας του ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα, έως σήμερα έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός, ώστε να ελαφρυνθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Οι κλινικάρχες κυνηγούσαν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη και οι υπουργοί το μόνο που έκαναν ήταν να παίζουν το παιχνίδι τους. Πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, φωτίζοντας την πραγματικότητα.

Οι ΜΕΘ δεν μπορούν να δουλέψουν χωρίς γιατρούς. Προσλήψεις δεν έγιναν, τουλάχιστον όσες διαφήμιζαν τα κυβερνητικά στελέχη, και μάλιστα ένα από αυτά, ο κ. Πέτσας, έφτασε να πει ότι οι ΜΕΘ είναι πεταμένα λεφτά.

Με δηλώσεις τους σε καθημερινή βάση όλα τα κυβερνητικά στελέχη ανέβαζαν τον αριθμό των ΜΕΘ σε χιλιάδες. Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή. Αρκεί να αναφερθούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έκανε γνωστά την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας.
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 651 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό. Από αυτές, οι 555 είναι κατειλημμένες και οι 96 κενές, δηλαδή ποσοστό μόλις 15%.

Στη Θεσσαλονίκη που ασφυκτιά το ποσοστό αυτό πέφτει στο 4%, ενώ στην Αθήνα φτάνει στο 20,5%. Και αυτοί οι αριθμοί χωρίς να έχει προσμετρηθεί το Σαββατοκύριακο, οπότε έως σήμερα ενδεχομένως και αυτές οι λίγες κλίνες ΜΕΘ να φιλοξενούν βαριά ασθενείς. Ειδικά στη βόρεια Ελλάδα ένα απλό -έστω- κρεβάτι για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό θεωρείται είδος πολυτελείας, δεδομένου ότι οι ΜΕΘ πλέον έχουν γεμίσει.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι δραματική και η κυβέρνηση ήδη προχώρησε προχθές στην επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων, μετά την άρνηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών να διαθέσουν 200 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας.

Δύο βδομάδες καθολικού lockdown, τρεις στη Θεσσαλονίκη και μέσα σε λίγα 24ωρα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο. Θα μπορούσαν να μην έχουν αποτύχει, αν συνολικά η κυβέρνηση ακολουθούσε την πολιτική ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όχι την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Ηταν γνωστό στους επιδημιολόγους ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα έφτανε νωρίτερα και όχι τον Δεκέμβριο που το περίμενε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα