Ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει γεωτρύπανο στο Αιγαίο!

Η χαλαρότητα της κυβέρνησης και της Ε.Ε. επιτρέπει στον «σουλτάνο» να οικειοποιηθεί μεγάλο μέρος της υφαλοκρηπίδας μας

Η προκλητικότητα της Τουρκίας μπορεί να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, αλλά δεν είναι άμοιρη ευθυνών η ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτή τη συνεχιζόμενη επιθετική συμπεριφορά. Η λογική του κατευνασμού και οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών δίνουν επιχειρήματα στην Αγκυρα ώστε να κλιμακώνει τις προκλήσεις της.

Με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία το Σάββατο το «Oruc Reis» φτάνει κυριολεκτικά έξω από τις ακτές του Καστελόριζου. Δεν μιλάμε πλέον για ενδεχόμενο, αλλά για πραγματικότητα. Το τουρκικό ερευνητικό και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που το συνοδεύουν θα πλέουν σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τις ακτές του ακριτικού νησιού μας. Οι Τούρκοι δεν κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που τους επέτρεψε η ίδια η Ελλάδα να κάνουν, να κινηθούν μεταξύ 12 και έξι ναυτικών μιλίων και να διεξάγουν έρευνες. Ναι, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στην Αγκυρα, γιατί σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη: «Η κόκκινη γραμμή της χώρας μας είναι στα έξι μίλια». Αρα, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, η Τουρκία ούτε αυτή τη φορά δεν έχει εισβάλει (γιατί πλέον περί εισβολής πρόκειται) στην εν δυνάμει εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Από το Σάββατο η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει το παραμικρό και μεταθέτει το θέμα στις… κυρώσεις της Ε.Ε.

Από τις 10 Αυγούστου και έως τις 29 Νοεμβρίου, οπότε, σύμφωνα με τους Τούρκους, θα λάβουν τέλος οι έρευνες του «Oruc Reis» για υδρογονάνθρακες, η Ελλάδα περιμένει την Ευρώπη -με επικεφαλής τη Γερμανία- να αποφασίσει κυρώσεις. Όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι Τούρκοι έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο, γιατί με τη νέα NAVTEX που εξέδωσαν το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» θα πλεύσει ακριβώς έξι ναυτικά μίλια από τη Ρω, όπως είχε πλεύσει και στα ανοιχτά της Ρόδου.

Κόκκινη γραμμή

Το «Oruc Reis» και τα τουρκικά πολεμικά πλοία πατάνε την κόκκινη γραμμή που έχουν θέσει οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης. Φυσικά, όσο η Ελλάδα δεν αντιδρά, η Αγκυρα είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα, μετά τις σεισμικές έρευνες. Γιατί η μόνη αντίδραση της Ελλάδας είναι η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που καλεί την Τουρκία να αποσύρει τη NAVTEX.

«Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωσή της προς τη διεθνή νομιμότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και τονίζεται: «Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. αποτελεί “στρατηγική προτεραιότητα”. Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex».

Τελικά κάνουμε μάλλον ότι δεν καταλαβαίνουμε πως ο Ερντογάν θα αποσύρει ξανά το «Oruc Reis», λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα αποφασίσει τι θα πράξει με την Τουρκία.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας είναι χαρακτηριστική των προθέσεων της Αγκυρας: «Το πλοίο “Oruc Reis” στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με την τελευταία NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου».

Θα ολοκληρωθούν οι έρευνες, λένε οι Τούρκοι και στη συνέχεια, αφού κλείσει τις εργασίες της η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία μάλλον θα δυσκολευτεί ακόμη μία φορά να πάρει αποφάσεις κατά της Τουρκίας, αφού το «Oruc Reis» θα είναι ελλιμενισμένο, θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, που είναι η αποστολή γεωτρύπανου. Το σχέδιο το έχει κάνει γνωστό σε όλους ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντολμέζ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή παρουσίαζε τους χάρτες στους οποίους έπλευσε τους τελευταίους τρεις μήνες διεξάγοντας σεισμικές έρευνες το «Oruc Reis».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα