Ανενόχλητο το «Oruc Reis» μια ανάσα από το Καστελόριζο

Το τουρκικό ερευνητικό εισήλθε χθες στα 11 ναυτικά μίλια, παραβιάζοντας ακόμη μία φορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας

Στα 11 μίλια από το Καστελόριζο βρισκόταν χτες βράδυ το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis», παραβιάζοντας ακόμη μία φορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Δρώντας υπό το καθεστώς σιωπηλής ανοχής, που έχει εξασφαλίσει η έλλειψη ουσιαστικών αντιδράσεων της ελληνικής πλευράς, η Τουρκία κορυφώνει την ένταση, επιλέγοντας να στείλει το συγκεκριμένο σκάφος όχι απλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και εντός των 12 ναυτικών μιλίων δυνητικών χωρικών μας υδάτων, σε μια προφανή επίδειξη θράσους.

Η Τουρκία χτες το απόγευμα εξέδωσε και μπαράζ αντι-NAVTEX, συγκεκριμένα τρεις, με τις οποίες ζητείται ακύρωση των προγραμματισμένων ασκήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο.

Οι τουρκικές αντι-NAVTEX, εκτός από την ακύρωση των ελληνικών στρατιωτικών ασκήσεων, απαιτούν την «αποστρατιωτικοποίηση» έξι ελληνικών νησιών (συγκεκριμένα της Ικαρίας, της Πάτμου, της Χίου, της Σάμου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης). Σύμφωνα με τους προκλητικούς τουρκικούς ισχυρισμούς, οι ελληνικές NAVTEX για τις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας όχι μόνο παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες, αλλά επικαλύπτουν θαλάσσιες περιοχές οι οποίες είχαν δεσμευτεί από τις τουρκικές Αρχές για τη διεξαγωγή βολών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Οι τουρκικές κινήσεις δεν προκαλούν, πάντως, έκπληξη πια στην ελληνική πλευρά. Κάτι που φάνηκε και από τις προηγηθείσες των anti-NAVTEX δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος τόνισε ότι η Αγκυρα με τις παράνομες ενέργειές της δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με τη χώρα μας. Δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των κυρώσεων.

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει αρνηθεί με τις πράξεις της οποιαδήποτε κίνηση που θα σηματοδοτούσε, έστω κατ’ ελάχιστον, αλλαγή στη στάση της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, και διάθεση ανταπόκρισης στις εκκλήσεις της Ε.Ε., έτσι κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει με τη δική μας θετική στάση και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του υπουργού Εξωτερικών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Δένδια (που με τον τρόπο αυτό θέλει να προλάβει τους δήθεν εύπιστους στις Βρυξέλλες), οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν «καλής θέλησης» της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική «θετική» χειρονομία θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς.

Αυτή τη φορά, ανεξαρτήτως όψιμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την Ε.Ε., πρόβλεψε ο Νίκος Δένδιας, που τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα