Στέλιος Πέτσας: Η Τουρκία κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

«Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού. Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι αφελής» τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όσον αφορά το ενδεχόμενο κυρώσεων από την Ε.Ε. σε βάρος της Αγκυρας.

Η Τουρκία, όπως είπε, «αφενός συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και αφετέρου μιλάει γενικά και αόριστα για πρόθεση διαλόγου με την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι ταλανίζεται από το άγχος των κυρώσεων, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Τα ίδια άλλωστε έκανε και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε:

«Όμως, με λόγια της τελευταίας στιγμής, δεν πείθει. Δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα και το περιθώριο χρόνου να επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Δεν αξιοποίησε την προσφορά της Ευρώπης και δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου… Τώρα πια καμιά μάσκα δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα».

Ο βουλευτής της Ν.Δ., καθηγητής Άγγελος Συρίγος εκτίμησε πως «θα υπάρξουν σίγουρα κυρώσεις, το θέμα είναι αν θα είναι σοβαρές κυρώσεις ή όχι». Όπως είπε, «στη Σύνοδο Κορυφής θα συγκρουστούν δύο ομάδες, Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Αυστρία από τη μία, και Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία από την άλλη, που θέλουν ήπια ή καθόλου μέτρα εις βάρος της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει κάνει όμως ό,τι μπορεί για να κόψει τα επιχειρήματα της δεύτερης ομάδας».

Η διαφορά τώρα σε σχέση με πριν είναι ότι «έγιναν τρομοκρατικές επιθέσεις και πολλά ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν τουρκικό δάχτυλο». Τόνισε εξάλλου ότι δεν θα τεθεί ζήτημα τελωνειακής ένωσης, ενώ χαρακτήρισε «επικίνδυνες» τις επόμενες 40 ημέρες μετά τη σύνοδο και μέχρι την ορκωμοσία του επόμενου προέδρου στις ΗΠΑ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα