«Διπλά βιβλία» για καταγραφή των κρουσμάτων! Παράλληλο σύστημα έστησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας

Με καθυστέρηση έως επτά ημερών ενημερώνονται οι επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας και τον ακριβή αριθμό των νοσούντων

Συγκεκριμένες εγκληματικές ευθύνες υπάρχουν, με βάση τη σημερινή αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας», για την εικόνα αλαλούμ που επικρατεί στον έλεγχο της πανδημίας μετά την εκδήλωση του δεύτερου κύματος. Αν και το κυβερνητικό επιτελείο δήλωνε ότι όλα βαίνουν καλώς, είναι φανερό ότι τουλάχιστον κατά το τελευταίο δίμηνο «χάθηκε η μπάλα», με αποτέλεσμα ειδικά σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας να έχουν ξεφύγει τα κρούσματα. Στην εύλογη απορία πώς συνέβη αυτό, η απάντηση συνδέεται με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία αναδεικνύουν, αν μη τι άλλο, περισσή προχειρότητα από πλευράς του ΕΟΔΥ, σε βάρος όμως ανθρώπινων ζωών.

Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες, στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται η παράλληλη λειτουργία δύο διαφορετικών τεχνολογικών συστημάτων για την καταγραφή των κρουσμάτων. Έτσι, το απίστευτο είναι πως ακόμα και σήμερα επικρατεί σύγχυση και, καθώς δεν υπάρχει πλήρης και αξιόπιστη εικόνα, οι επιστήμονες ενημερώνονται και παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις με κενά και με σημαντική χρονική καθυστέρηση.

Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχει αναπτύξει κρατική υπηρεσία με ειδίκευση στα πληροφοριακά συστήματα για τον χώρο της Υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Το άλλο είναι ένα ξεχωριστό σύστημα που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ και αναπτύχθηκε για τον οργανισμό με ανάθεση που έγινε προ μηνών από τον πρόεδρο του Π. Αρκουμανέα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ενημερώνουν το ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ ορισμένες ιδιωτικές κλινικές ενημερώνουν το ξεχωριστό σύστημα του ΕΟΔΥ, στο οποίο εγγράφονται και τα κρούσματα από τους ελέγχους που κάνει ο τελευταίος ανά την Ελλάδα. Στελέχη που παρακολουθούν τον σημερινό τραγέλαφο αποκαλύπτουν πως, όταν ανακοινώνονται π.χ. 2.000 κρούσματα για την τάδε ημέρα, σε αυτά περιλαμβάνονται και δεκάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν προηγούμενες ημέρες και εντάχθηκαν με καθυστέρηση στα συστήματα καταγραφής. Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, η ενσωμάτωση των στοιχείων καθυστερεί έως επτά ημέρες. Έτσι, η καθημερινή ενημέρωση καθίσταται ελλιπής, ενώ ερωτήματα υπάρχουν και για τη στρατηγική των τεστ – πόσα γίνονται, πού και αν έχουν όντως προτεραιότητα δομές ευάλωτων, όπως τα γηροκομεία.

Τα ίδια στελέχη μεταφέρουν πάντως εικόνα μπάχαλου, με αποτέλεσμα, όπως λένε, να υπάρχει αδυναμία καταγραφής της πραγματικής εικόνας με τα κρούσματα και, συνεπώς, να δυσκολεύεται το έργο της επιτροπής που επεξεργάζεται και προτείνει μέτρα.

Αυτό εξηγεί γιατί υπήρξε και η μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι επιστήμονες είχαν λάθος νούμερα την ώρα που έπρεπε να αποφασίσουν, και μάλιστα αυτή η κατάσταση έχει πυροδοτήσει μεγάλο θέμα και εντός της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Δεν είναι συμπτωματικές οι δηλώσεις επιστημόνων ότι οι αποφάσεις για λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας ελήφθησαν με καθυστέρηση τουλάχιστον μίας εβδομάδας.

Το βέβαιο είναι ότι η εγκληματική επιλογή της διπλής καταγραφής των κρουσμάτων δυσχεραίνει το έργο των επιστημόνων, οι οποίοι καλούνται να αξιολογήσουν την κατάσταση έχοντας στα χέρια τους ελλιπή δεδομένα και στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας.

Κατά τις πληροφορίες, οργισμένος είναι και ο καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας, ο οποίος φέρεται ότι έχει διαμηνύσει πως, εάν δεν διορθωθεί το πρόβλημα έστω και τώρα, θα διαχωρίσει τη θέση του.

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα είναι κολοσσιαία, αγγίζοντας και το Μέγαρο Μαξίμου, που ενημερώνεται και αυτό καθημερινά για την πορεία των κρουσμάτων, ενώ έχει την τελική πολιτική ευθύνη για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας ο αριθμός των νεκρών στη χώρα ξεπέρασε ήδη τους 2.000. Τέλος, μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν και για την επιλογή του Π. Αρκουμανέα να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία τη δημιουργία πλατφόρμας για την καταγραφή των κρουσμάτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα