Δένδιας κατά Γερμανίας για τα χάδια στην Τουρκία!

Την κατηγόρησε ότι δεν ανταπoκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ε.Ε. όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για εμπάργκο όπλων

Λάβρος κατά της Γερμανίας εμφανίστηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δικαιώνοντας αυτούς που προβλέπουν άλλη μια απόφαση-χάδι για την Τουρκία.

Μιλώντας στο περιοδικό Politico, ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν ανταπoκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. «Αδυνατώ να καταλάβω τον δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που έχει η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, με ευθύ τρόπο στα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας, τα οποία βάζει άνωθεν της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ως προτεραιότητα, λέγοντας ότι καταλαβαίνει το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά και δηλώνοντας βέβαιος ότι και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση του να παρέχεις επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη δύο χωρών της Ε.Ε. «Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφαση» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Προσέθεσε μάλιστα ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμα και να θέσει το ζήτημα αυτό στο Βερολίνο, «αντί η Γερμανία να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους μηχανισμούς ελέγχου και ισορροπιών του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι εάν οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα είχαν μάθει το μάθημά τους, ακόμα και εάν το «Oruc Reis» έχει αποχωρήσει.

Σε έτερη συνέντευξή του στο δίκτυο Al Arabiya ο υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» κατά της Τουρκίας. «H Τουρκία έστειλε μισθοφόρους τζιχαντιστές στη Λιβύη. Η Τουρκία προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση του προέδρου Σίσι στην Αίγυπτο. Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία και στο Ιράκ. Οπουδήποτε υπάρχει πρόβλημα, η Τουρκία είναι εκεί» δήλωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

Άρχισαν πάλι τις πονηριές! Αποσύρουν στην Αττάλεια το «Oruc Reis» εν όψει Συνόδου Κορυφής

Για επιστροφή στο λιμάνι της Αττάλειας φαίνεται να ετοιμάζεται το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis», σύμφωνα τουλάχιστον με τις σχετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και εφόσον ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιλέξει να κάνει ακόμη μία επίδειξη δύναμης.

Η προαναγγελθείσα αναχώρηση του «Oruc Reis» έρχεται να «κουμπώσει» στον τουρκικό σχεδιασμό που τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνει μια σειρά φιλοευρωπαϊκών τοποθετήσεων και ως στόχο έχει να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10 Δεκεμβρίου. Πάντως, ακόμη και τη -μάλλον- τελευταία ημέρα του το «Oruc Reis» έφτασε σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τη Στρογγύλη.

Ύστερα όμως από τόσους μήνες συνεχών προκλήσεων, ουδείς στη χώρα θα πρέπει να πανηγυρίσει για την αποχώρηση του συγκεκριμένου πλοίου, καθώς είναι σαφές ότι απλά κλείνει ένα κεφάλαιο των τουρκικών προκλήσεων, ενώ αναμένουμε να ανοίξει το επόμενο.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν σε σχέση με την επόμενη κίνηση των Τούρκων είναι συγκεχυμένες και δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν αποκλείουν στο άμεσο μέλλον -και εφόσον η Ε.Ε. επιδείξει ανοχή με τον ίδιο τρόπο που επέδειξε και η ελληνική κυβέρνηση- να αντικαθιστά τις βόλτες του τουρκικού ερευνητικού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ένα τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο.

Ήδη, πάντως, η Τουρκία χθες το απόγευμα, προκειμένου να δείξει ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις προκλήσεις της, εξέδωσε NOTAM με την οποία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση 13 ελληνικών νησιών. Συγκεκριμένα, η Αγκυρα απαιτεί την αναστολή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας σε Ρόδο, Καστελόριζο, Σαμοθράκη, Άγιο Ευστράτιο, Χίο, Ψαρά, Ικαρία, Λήμνο, Μυτιλήνη, Σάμο, Τήλο, Χάλκη και Πάτμο.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα