«Καταιγίδα» επίκαιρων ερωτήσεων από Ελ. Λύση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΜέΡΑ25

Η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την παράλληλη λειτουργία δύο συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού, που προκάλεσε «σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, έφτασε και στο Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από την πρώτη κιόλας στιγμή ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα, έθεσε εκ νέου το υπουργείο Υγείας προ των ευθυνών του μέσω επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Ανδρέας Ξανθός στον Βασίλη Κικίλια.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πειστικές απαντήσεις στα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου που «πλήττουν την αξιοπιστία των αποφάσεων της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας», ρωτώντας τον τι προτίθεται να κάνει ώστε να εξαλείψει τις «σκιές» περί αδιαφάνειας και πολιτικής ιδιοτέλειας στον χειρισμό της κρίσης, καθώς και αν θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής, όπως έχει ζητήσει εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακαριαία αντέδρασε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, που κατέθεσε (πρώτος) ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Βελόπουλος διερωτάται για ποιον λόγο ο ΕΟΔΥ ανέθεσε σε ανάδοχο εταιρία την καταγραφή των κρουσμάτων, ενώ υπήρχε ήδη σχετικό σύστημα καταγραφής. Επίσης ζητάει να πληροφορηθεί αν αυτό το διπλό σύστημα προκάλεσε καθυστέρηση στην εφαρμογή κατάλληλων και στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα, επίκαιρη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση της πανδημίας κατέθεσε και η Φώφη Γεννηματά, ρωτώντας τον εάν υπάρχει αξιόπιστο, ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών στον ΕΟΔΥ, στο υπουργείο Υγείας, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναφέροντας πως «υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την οποία έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας».

Και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ρωτώντας τον εάν λειτουργούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.

Προσώρας παραμένει άγνωστο εάν ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει στις ερωτήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της «Ωρας του πρωθυπουργού». Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα τέθηκε ήδη στην Ολομέλεια από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζήτησαν μετ’ επιτάσεως εξηγήσεις από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο υφυπουργός ωστόσο απέφυγε να απαντήσει, καλώντας τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταθέσουν σχετική επίκαιρη ερώτηση. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Τα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής. Κανείς συμπολίτης μας με κορονοϊό δεν έχει μείνει εκτός ΜΕΘ και κανένας δεν έχει χρειαστεί να πληρώσει από την τσέπη του, εφόσον χρειάζεται περίθαλψη».

Η παραπάνω τοποθέτηση του Βασίλη Κοντοζαμάνη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που σχολίασε: «Δεν βρήκε μία λέξη να πει για τις αποκαλύψεις δύο κυριακάτικων εφημερίδων ότι μέσα στο υπουργείο που διοικεί έχει στηθεί με πολιτική σκοπιμότητα παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα