Στην Αίγυπτο σήμερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για την πολυεθνική άσκηση «Μέδουσα 10»

Σε πρώτο πλάνο η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Στην Αίγυπτο θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς την τελική φάση της πολυεθνικής άσκησης «Μέδουσα 10». Το ταξίδι του υπουργού σηματοδοτεί το πόσο σοβαρά λαμβάνεται υπ’ όψιν η συγκεκριμένη άσκηση από τη χώρα μας.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επ’ αφορμή της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, αλλά και τον ομόλογό του Μοχάμεντ Ζάκι και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄.

Παρά την απουσία του υπουργού πάντως, τόσο το υπουργείο όσο και το ΓΕΕΘΑ λειτουργούν με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν με τον προγραμματισμό για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναβάθμιση

Προγραμματισμός, ο οποίος χαρακτηρίζεται ναι μεν ρεαλιστικός, αλλά ταυτόχρονα και φιλόδοξος, καθώς αποσκοπεί στη συντήρηση και στην αναβάθμιση του υπάρχοντος οπλοστασίου, αλλά και στη συντομευμένη απόκτηση νέων δυνατοτήτων, προβάλλοντας ταυτόχρονα την απαίτηση της συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής και ευρύτερης βιομηχανικής βάσης. Το ΓΕΕΘΑ με τα Γενικά Επιτελεία δουλεύουν με πολύ εντατικούς ρυθμούς.

Έχοντας ήδη «τρέξει» ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με την ενίσχυση σε προσωπικό της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η συστηματική, έγκαιρη και αποτελεσματική περαίωση όλων των διαδικασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον για 30 προγράμματα καταρτίζονται γενικοί και ειδικοί όροι, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν για υλοποίηση.

Χρηματοδότηση

Επίσης, για 45 προγράμματα έχουν γίνει ενέργειες για χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών, οπότε και θα περάσουν στο στάδιο της διενέργειας διαγωνισμών και σύναψης συμβάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για προγράμματα που αφορούν την αναβάθμιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων, μεταγωγικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών συστημάτων, τη συντήρηση κατευθυνόμενων βλημάτων, την ανακατασκευή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό ταχύπλοων σκαφών και την προμήθεια υλικών για εκσυγχρονισμό συστημάτων μονάδων επιφανείας και ανανέωσης συστημάτων ασφαλείας πτήσεων αεροδρομίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα