Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίας

Σάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά τα δημοσιεύματα για το σκάνδαλο με τα διπλά βιβλία στο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού- για τον χορό αδιαφανών κρατικών διαγωνισμών που φαίνεται πως έχουν στηθεί με δικαιολογία τις κατεπείγουσες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έσπευσε, μάλιστα, να διαψεύσει κατηγορηματικά το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο «για σκοπιμότητα» (!!!) πίσω από αυτό και υποστηρίζοντας πως «στον διαγωνισμό μπορούσε να συμμετέχει οποιαδήποτε εταιρία είχε διαθέσιμη έστω και μια μικρή ποσότητα τεστ, πως το κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού, μετά τον έλεγχο αξιοπιστίας, ήταν η χαμηλότερη τιμή, αλλά και πως ο διαγωνισμός για την προμήθεια των rapid tests διενεργήθηκε από την ΙΦΕΤ Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 4682/2020, αναρτήθηκε όπως προβλέπει ο νόμος στην ιστοσελίδα της ΙΦΕΤ και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Υποστήριξε ακόμη πως «από την πρώτη στιγμή έως σήμερα το υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενεργούν με διαφάνεια και εντιμότητα, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και μόνον».

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας στην απάντησή του… ξέχασε να εξηγήσει γιατί διαμαρτύρονται όλοι οι επιχειρηματίες του κλάδου προμήθειας ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και ισχυροί ξένοι όμιλοι, εφόσον ο διαγωνισμός ήταν τόσο καθαρός και αδιάβλητος όσο υποστηρίζει.

Ξέχασε, επίσης, να διευκρινίσει γιατί οι προθεσμίες κατάθεσης προσφορών ήταν τόσο ασφυκτικές, ενώ επικαλέστηκε τον Ν. 4682/2020 για να νομιμοποιήσει τη διεξαγωγή του διαγωνισμού από την ΙΦΕΤ.

Όμως ο νόμος 4682/2020 έχει να κάνει με την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι άμεσοι κίνδυνοι από την εμφάνιση και τη διάδοση κορονοϊού. Δεν ορίζει ότι οι διαγωνισμοί που γίνονται για προμήθειες σε σχέση με τον Covid-19 πρέπει να πραγματοποιούνται από την ΙΦΕΤ και να μη δημοσιοποιούνται στη Δι@ύγεια. Το υπουργείο ξέχασε ακόμη να απαντήσει για το γεγονός πως ανάμεσα στους επιχειρηματίες του κλάδου που διαμαρτυρήθηκαν είναι και η εταιρία Abbott, τα rapid tests της οποίας προμήθευσε ο ανάδοχος που ανέλαβε το έργο από τη θέση του μεσάζοντα, εξασφαλίζοντας το ανάλογο κέρδος για τον εαυτό του. Δεν διευκρίνισε, τέλος, πόσα χρήματα θα είχε γλιτώσει το Ελληνικό Δημόσιο αν οι προθεσμίες του διαγωνισμού ήταν λιγότερο ασφυκτικές και το έργο είχε δοθεί σε μία οποιαδήποτε εταιρία, χωρίς τη συμμετοχή μεσάζοντα.

Είναι αλήθεια, κ. Κικίλια, αρμοδιότητα της ΙΦΕΤ η προμήθεια rapid tests, γαντιών και άλλων υλικών που φέρεται ότι έχει προμηθευτεί; Μήπως έπρεπε να υπάρχει ένας κεντρικός φορέας για αυτές τις προμήθειες, καθώς και ένας στοιχειώδης προγραμματισμός, όπως τονίζουν και οι εταιρίες στην επιστολή τους; Πιστεύει πραγματικά το υπουργείο πως οι πολίτες θα παρακολουθούν απαθείς, για πολύ καιρό, το φαγοπότι που γίνεται με την επίκληση της πανδημίας; Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η «δημοκρατία» δημοσιοποίησε έναν διαγωνισμό φωτογραφικής… οσμής για την αγορά rapid tests, ο οποίος προκηρύχθηκε μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ Α.Ε.) και ως εκ τούτου δεν αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια.

Επρόκειτο για ένα έργο ύψους 10.000.000 ευρώ, για το οποίο, όμως, δινόταν διορία μόνο τρεις μέρες στους ενδιαφερομένους να καταθέσουν προσφορές και μόλις άλλες τρεις μέρες στον επιτυχόντα ανάδοχο να παραδώσει 2.000.000 τεστ, γεγονός που στην πραγματικότητα αποκάλυπτε πως μόνο κάποιος που ήξερε για τον διαγωνισμό εκ των προτέρων μπορούσε να πάρει μέρος σε αυτόν.

Τελικά, η ανάθεση δόθηκε στη FOR HEALTH Α.Ε., μία εταιρία που έχει ετήσιο κύκλο εργασιών μόλις 1.326.187,08 ευρώ (!) και στην οποία επικεφαλής, συμπτωματικά, φυσικά, είναι πρώην στέλεχος της Siemens. Δόθηκε δηλαδή σε μία εταιρία της οποίας ο χαμηλός ετήσιος τζίρος δεν δικαιολογεί την ανάληψη σύμβασης πολλών εκατομμυρίων.

Το γεγονός της φωτογραφικής… οσμής επιβεβαίωσε και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) μέσα από επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στην οποία οι επιχειρηματίες του κλάδου αφενός καυτηρίαζαν τις σύντομες προθεσμίες του διαγωνισμού και αφετέρου επισήμαιναν ξεκάθαρα πως δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε αυτόν «περισσότερες από μία επιχειρήσεις».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα