Τούρκος απόστρατος «σβήνει» την Κύπρο από τον χάρτη!

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί μετά τη Λιβύη προτείνει τώρα θαλάσσια σύνορα και με το Ισραήλ, υφαρπάζοντας την ΑΟΖ της Μεγαλονήσου

Στην ίδια ακραία -και παράλογη- λογική του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ο απόστρατος Τούρκος αξιωματικός Τζιχάτ Γιαϊτζί πρότεινε να γίνει οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, «εξαφανίζοντας» την Κύπρο από τον χάρτη.

Ο απόστρατος του πολεμικού ναυτικού, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος του Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, με άρθρο του σε ισραηλινό think tank προτείνει η Αγκυρα να προσεγγίσει ακόμα μία χώρα της ανατολικής Μεσογείου, μετά τη Λιβύη και την Αίγυπτο, και να της προσφέρει θαλάσσια οριοθέτηση, αποκομίζοντας μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση. Αυτό, κατά τον Γιαϊτζί, μπορεί να συμβεί αν… σβηστεί η Κύπρος από τον χάρτη.

Το άρθρο του κ. Γιαϊτζί, το οποίο συνυπογράφει η Ζεϊνέπ Τζεϊχάν, ερευνήτρια στο κέντρο που διευθύνει ο απόστρατος ναύαρχος, τιτλοφορείται «Το Ισραήλ είναι ο γείτονας της Τουρκίας στην Άλλη Πλευρά της Θάλασσας: Οριοθέτηση Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ» και αρχίζει πολύ ύποπτα.

Για την ακρίβεια, αναφέρει πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας, η Λευκωσία εξαπάτησε το Τελ Αβίβ με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, από την οποία το Ισραήλ βγήκε χαμένο, καθώς απώλεσε έκταση 4.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μάλιστα, επισημαίνει ο Γιαϊτζί, αν το Τελ Αβίβ είχε ακολουθήσει τη μέθοδο που προτείνει ο ίδιος, θα ήλεγχε όλο το κοίτασμα «Αφροδίτη», το οποίο ανακαλύφθηκε εντός των ορίων του Οικοπέδου 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αλλά και κομμάτια των Οικοπέδων 7, 8 και 11. Για να αρθεί η αδικία, ο Τούρκος προτείνει να αγνοηθεί η Κύπρος ως νησί, όπως αγνοήθηκε η Κρήτη κατά την οριοθέτηση στην οποία προέβησαν η Αγκυρα και η Τρίπολη τον Νοέμβριο του 2019, ώστε η Τουρκία και το Ισραήλ να υπογράψουν μία ανάλογη συμφωνία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα