Ερντογάν: Δεν θα υποχωρήσουμε στην Αν. Μεσόγειο

Παραμονές της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ξεκινά σήμερα τις εργασίες της, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι απλώς επιμένει στη ρητορική των απειλών, αλλά συνεχίζει να χρεώνει στην Ελλάδα το γεγονός πως «δεν κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών».

«Συνομιλίες», «διαπραγματεύσεις», όπως κι αν τις χαρακτηρίζει κάποιος, είναι εμφανές πως τίθενται στον διεθνή δημόσιο διάλογο από μέρους της Τουρκίας με όρους… ενέδρας στα συμφέροντα της χώρας μας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο πριν από την επίσημη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, ο «σουλτάνος» αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως «εμείς στεκόμαστε όρθιοι. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όσα δικαιώματα έχουμε στην ανατολική Μεσόγειο, όπως θα κάνουμε και με τη βόρεια Κύπρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στα ζητήματα αυτά. Όμως, αν η Ελλάδα ως γείτονας συμπεριφερθεί έντιμα, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι».

Σε ερώτηση που του έγινε αναφορικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «η Ελλάδα κατάφερε να φέρει το θέμα των διαφορών με την Τουρκία στην Ε.Ε.» και ανέφερε πως «στην πραγματικότητα, αυτοί προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν να καθίσουν στο τραπέζι. Οπως έκαναν και με το κάλεσμα του κυρίου Στόλτενμπεργκ – δυστυχώς, πάλι δεν ήρθαν στο τραπέζι. Κάνουν πολιτική όλο με το ψέμα».

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ε.Ε. «δεν έχει ποτέ φερθεί με εντιμότητα, ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της». Επιπλέον, ανέφερε ότι οι τίμιοι και ειλικρινείς ηγέτες του μπλοκ είναι εναντίον των κυρώσεων.

Εντούτοις, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, ο τουρκικός Τύπος προβλέπει πως, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, θα αποφασιστούν ολιγάριθμες και ήπιες κυρώσεις κατά της Αγκυρας, ενώ ρεπορτάζ κάνουν λόγο ακόμη και για μια ενδεχόμενη «περίοδο χάριτος» στην Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η «Millet», στη σύνοδο ορισμένα κράτη-μέλη θα εκφράσουν τη γνώμη τους υπέρ της επιβολής ολιγάριθμων και συμβολικών, ήπιων κατά βάση, κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που θα κριθούν επαρκείς ως προς το να τονίσουν τη δέσμευση και την αξιοπιστία της Ε.Ε. σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα δε με τη «Hurriyet», η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν τάσσονται υπέρ της επιβολής «σκληρών» κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση κινούνται η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και το Λουξεμβούργο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα