Διαφοροποίηση Δένδια από τις «ψευδαισθήσεις» Μητσοτάκη!

Ξεκάθαρες αιχμές ότι ο πρωθυπουργός «είχε απόλυτη γνώση πού πήγαιναν τα πράγματα» στη σύνοδο

Το βαθύ χάσμα που χωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναδείχθηκε πλήρως με την ηχηρή διαφοροποίηση του Νίκου Δένδια από την κεντρική κυβερνητική γραμμή. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός και σχεδόν το σύνολο των υπουργών δήλωσαν ικανοποιημένοι από τα πενιχρά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, με τον υπουργό Εξωτερικών, ωστόσο, να εμφανίζεται από το βήμα Βουλής σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, αφήνοντας για πρώτη φορά ξεκάθαρες αιχμές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Νίκος Δένδιας παραδέχτηκε πως δεν υπήρξε «ψευδαίσθηση», καθώς η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «είχαν απόλυτη γνώση πού πήγαιναν τα πράγματα», όπως είπε επί λέξει, συμπληρώνοντας: «Δεν εκπλαγήκαμε από τη στάση που κράτησαν ορισμένα κράτη».
Έτσι, ακύρωσε εμμέσως τις δικαιολογίες του πρωθυπουργού και τις κυβερνητικές διαρροές περί αλλαγής των συσχετισμών την τελευταία στιγμή.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξέφρασε με σαφήνεια τη δυσαρέσκειά του για την απουσία κυρώσεων στην Τουρκία εκ μέρους της Ευρώπης, λέγοντας πως θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα εκ μέρους της, καθώς και ότι δεν είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Ένωση «να εμφανίζεται ότι ανέχεται απειλή πολέμου εναντίον μέλους της».

«Πέρα από πικρίες και απογοητεύσεις», σχολίασε με νόημα, «η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι, αργεί, διστάζει και μερικές φορές οπισθοδρομεί, οφείλει όμως να αντιληφθεί τη γεωπολιτική θέση της», προσθέτοντας πως την ώρα που η γηραιά ήπειρος καθυστερεί και επιδεικνύει διστακτικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται διαυγέστερα τον ρόλο τους.

Πάντως, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε κάποιες αποφάσεις απορρίπτοντας τους τακτικισμούς, όπως τους αποκάλεσε, της Τουρκίας με την αποχώρηση του «Oruc Reis» και για πρώτη φορά μίλησε για κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς και για επέκταση κυρώσεων.

«Δεν ισχυριστήκαμε ότι αυτά αρκούν, γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με επιμονή» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαιώνοντας πως δεν χωρούν εκπτώσεις στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Θλιβερές δικαιολογίες για την ελληνική διπλωματική ήττα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Θλιβερές δικαιολογίες προέβαλαν οι «γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές που παρέλασαν από το βήμα της Βουλής προκειμένου να δικαιολογήσουν τη μείζονα διπλωματική ήττα που υπέστη η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής, που «χάιδεψε» ακόμη μια φορά τον προκλητικό «σουλτάνο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας -ο πλέον εκτεθειμένος όλων με τις ανόητες δηλώσεις του προ της συνόδου- επιχείρησε να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο, ισχυριζόμενος πως «δεν ήταν σκοπός να επιβληθούν κυρώσεις τον Δεκέμβριο, αλλά να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τον Οκτώβριο».

Επέμεινε δε στο όψιμο αφήγημα της κυβέρνησης ότι «η Ευρώπη κινείται με αργά βήματα», φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει από την αντιπολίτευση «να μην αντικαταστήσουμε τους βαρβάρους με τις κυρώσεις στο καβαφικό “Περιμένοντας τους βαρβάρους”». Πιο σοβαρός και συνειδητοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, λέγοντας «ούτε πανηγυρίζουμε ούτε θριαμβολογούμε ούτε κατεβάζουμε κάτω τα κεφάλια και κλαιγόμαστε», προσθέτοντας πως η Ευρώπη λειτουργεί με αργούς ρυθμούς, όμως, όπως υποστήριξε, και σε επίπεδο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ η Τουρκία είναι σε χειρότερη θέση από ό,τι ήταν προ ολίγων μηνών.

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ισχυρίστηκε πως καλύτερα να υπάρχουν έστω και «αργά, λιτά, μίζερα» βήματα προς τα εμπρός παρά να κλείσει το θέμα και να θεωρηθεί διμερές, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αγγελου Συρίγου, ο οποίος σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είχε απέναντί της μια Γερμανία που δεν ήθελε με τίποτα να λάβει οποιαδήποτε δυσμενή απόφαση για την Τουρκία.

Οι προφάσεις εν αμαρτίαις της κυβέρνησης προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ) να σχολιάζει πως «όταν οι αποτυχίες παρουσιάζονται ως θρίαμβοι, φοβάμαι για τα χειρότερα για το μέλλον», ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. κατήγγειλε ότι το Συμβούλιο χαϊδεύει μια χώρα με επιθετική συμπεριφορά. Ο δε Κωνσταντίνος Χήτας (Ελληνική Λύση) κατήγγειλε ότι είχαν δημιουργηθεί υψηλές προσδοκίες, μιλώντας για «χαστούκι» της Ευρώπης, ενώ ο Κλέων Γρηγοριάδης (ΜέΡΑ25) υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει όπλα τα οποία απεμπολεί.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα