Δύο μέρες μετά τα ευρωχάδια προκαλεί με τρεις νέες Navtex ο Ερντογάν

Ούτε δύο μέρες δεν πέρασαν από τη Σύνοδο Κορυφής, όταν ουσιαστικά η Ε.Ε. αποφάσισε ακόμα μια φορά να «χαϊδέψει» την Τουρκία, κι η Αγκυρα συνέχισε στον δρόμο των προκλήσεων, εκδίδοντας τρεις νέες Navtex. Με αυτές η χώρα του Ερντογάν θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου: της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Χίου, της Σάμου, της Τήλου και της Χάλκης.

Η εξέλιξη δεν έπεσε βέβαια σαν κεραυνός εν αιθρία. Το Σάββατο, την επομένη κιόλας δηλαδή του τέλους της Συνόδου, ο Ταγίπ Ερντογάν ενδύθηκε τον μανδύα του «αδικημένου» κι αντί να μακαρίζει την τύχη του για την απουσία κυρώσεων σε ομιλία του προέβη στην εκτίμηση ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ βρίσκεται σε ομηρία από την Ελλάδα και την Κύπρο. «Η Ευρώπη πρέπει να γλιτώσει από την πίεση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους. Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο γεγονός πως η χώρα του έμεινε ακόμα μία φορά στο απυρόβλητο, -όπως απέφυγε κάθε αναφορά και στον Γάλλο πρόεδρο- ο Ερντογάν εξαπέλυσε και πάλι τα βέλη του κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας, επιχειρώντας παράλληλα να παραδώσει μαθήματα στις Βρυξέλλες για τη «σωστή στάση που πρέπει να κρατήσουν».

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και της επίλυσης των προβλημάτων, ψέγοντας τη στάση της Ε.Ε. «Είναι λάθος η Ε.Ε. να είναι υπό την ομηρία δύο κρατών, πρέπει να γλιτώσει από τις πιέσεις» τόνισε και δεν παρέλειψε να προσθέσει την απειλή του, μόνιμη επωδό σε όσα κατά καιρούς λέει, επισημαίνοντας ότι «δεν θα φτάσουν πουθενά τιμωρώντας τον δίκαιο αγώνα της Τουρκίας» και ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να συμβάλλει» στην επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης και ηρεμίας σε όλον τον πλανήτη.

Πιθανότατα στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία αποφάσισε να εξοπλίσει την Αλβανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, η Αγκυρα παρέδωσε στα Τίρανα τουφέκια πεζικού, τα οποία πέρασαν με επιτυχία 42 δοκιμές προτύπων του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, παραδόθηκαν στολές για το προσωπικό του αλβανικού Ναυτικού, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας των δύο χωρών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα