Ασφυκτικές πιέσεις του Μαξίμου να θαφτεί το σκάνδαλο με την παράλληλη καταγραφή κρουσμάτων

Παραιτήθηκε η διευθύντρια σύνταξης της εφημερίδας «το Βήμα» καταγγέλλοντας κυβερνητική λογοκρισία

Η αλήθεια δεν μένει ποτέ κρυφή και η δικαίωση για όσους την αποκαλύπτουν έρχεται αργά ή γρήγορα. Αποτελούν την απόλυτη δικαίωση για τη «δημοκρατία» και τις αποκαλύψεις της για τα «διπλά βιβλία» στην καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ και την ΗΔΙΚΑ όσα έγραψε η δημοσιογράφος Δήμητρα Κρουστάλλη, η οποία παραιτήθηκε, με βαριές καταγγελίες, από την εφημερίδα «Το Βήμα» του ομίλου Μαρινάκη.

Η πρώην διευθύντρια Σύνταξης της εφημερίδας καταγγέλλει ότι το Μαξίμου άσκησε πιέσεις μετά το ρεπορτάζ που έγραψε την ίδια ημέρα με τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας», την Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Είναι η απόλυτη δικαίωση αλλά και η απόδειξη ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο, καθώς όλες οι αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας έχουν παρθεί με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην επιτροπή λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, τα οποία πλέον αμφισβητούνται. Γίνεται επίσης φανερό ότι αυτό το σκάνδαλο, η ύπαρξη διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων, ήταν εν γνώσει του Μεγάρου Μαξίμου, όπως από την πρώτη στιγμή είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία». Γίνεται φανερό από τις πιέσεις που άσκησε το Μαξίμου στην εφημερίδα, η οποία δεν είναι και κατά της κυβέρνησης.

Η «δημοκρατία» την Κυριακή 29 Νοεμβρίου αποκάλυψε ότι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ είχαν υπογράψει δύο παράλληλες συμβάσεις για την καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού. Μάλιστα η δεύτερη για το υποσύστημα καταγραφής κόστισε τέσσερις φορές περισσότερο από την πρώτη. Τη μεθεπομένη η «δημοκρατία» δημοσίευσε και τις δύο συμβάσεις, καθώς ο συνήθης ύποπτος Στέλιος Πέτσας, αλλά και ο υπουργός Υγείας με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ προσπάθησαν (ανεπιτυχώς, όπως αποδείχθηκε) να διαψεύσουν τις αποκαλύψεις. Το «Βήμα της Κυριακής» στις 29 Νοεμβρίου είχε επίσης ρεπορτάζ για το διπλό σύστημα καταγραφής. Οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες και από την κοινωνία αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η εφημερίδα του ομίλου Μαρινάκη την επόμενη Κυριακή φρόντισε να δημοσιεύσει ρεπορτάζ για να διαψεύσει αυτό της προηγούμενης εβδομάδας.

Γίνονται φανερές οι πιέσεις που ασκούσε το Μαξίμου στην εφημερίδα. Το καταγγέλλει, άλλωστε, και η πρώην διευθύντριά του: «Τη Δευτέρα αποχώρησα από το “Βήμα” και ομολογώ ότι αυτό ήταν ένα ενδεχόμενο που δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό. Επειτα από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ για το παράλληλο και ατελέσφορο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού από την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΔΥ ασκήθηκε ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή μετατράπηκε σε εσωτερική ένταση και με έφερε ενώπιον του διλήμματος: προσωπικός και επαγγελματικός ευτελισμός ή παραίτηση».

Η παραίτηση αυτή πυροδότησε και πολιτική κόντρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για προσπάθεια φίμωσης συνολικά των ΜΜΕ από την κυβέρνηση: «Η λογοκρισία της Ελενας Ακρίτα από τα “Νέα”, γιατί τόλμησε να γράψει επικριτικό άρθρο κατά του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η Δήμητρα Κρουστάλλη, δημοσιογράφος επί 30 χρόνια στο “Βήμα”, που μόνο φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας ασφυκτικές πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή το ρεπορτάζ της για το μπάχαλο με τη διπλή καταγραφή κρουσμάτων».

Πολιτική κόντρα

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με την κατάσταση στην ΕΡΤ και το σταμάτημα εκπομπών διαφωνούντων, αλλά και με την προσπάθεια χειραγώγησης που επιχειρήθηκε με τα εκατομμύρια της λίστας Πέτσα: «Η δυστοπική πραγματικότητα στον Τύπο, η λογοκρισία και οι προγραφές δημοσιογράφων με εντολή Μητσοτάκη παραπέμπουν σε απολυταρχικά καθεστώτα. Όσο η κυβέρνηση θα βλέπει τη φθορά της από τις αποτυχίες της τόσο περισσότερο θα βάλλει κατά της ελευθεροτυπίας και, εν τέλει, της Δημοκρατίας».

Τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που θυμήθηκε το παλιό Mega: «Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε στα μέσα ενημέρωσης ούτε στη δουλειά των δημοσιογράφων. Σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία τους. Οταν απαιτείται, απαντά στα δημοσιεύματά τους και φυσικά δεν ασχολείται με εσωτερικά ζητήματα του κάθε μέσου. Στο “Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας ΣΥΡΙΖΑ” δεν τα καταλαβαίνουν αυτά. Γιατί εκείνοι επιχείρησαν να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με τις παράνομες μεθοδεύσεις τους. Είναι εκείνοι που πανηγύριζαν όταν έκλεισε το Mega. Eίναι εκείνοι που έβαλαν τοποτηρητή στα “Νέα”. Είναι εκείνοι που απαιτούσαν να απολυθούν μη αρεστοί δημοσιογράφοι και έστελναν άλλους στο αυτόφωρο. Και, βέβαια, είναι οι ίδιοι που σε πρόσφατο σποτ συκοφαντούσαν συλλήβδην τους δημοσιογράφους για χρηματισμό».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα