Σείστηκε η Βουλή για τον νόμο – έκτρωμα!

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τις κατά ριπάς τροπολογίες που πέρασε στο πάρα πέντε η κυβέρνηση

«Φωτιές» άναψε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο… ποτ πουρί, το οποίο κατατέθηκε μεσάνυχτα και ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες αργά χθες το βράδυ, ενώ μέχρι και στο παρά ένα κατατίθεντο κατά ριπάς τροπολογίες και νομοθετικές βελτιώσεις.

Μάλιστα, με τροπολογία Πέτσα της τελευταίας στιγμής, η οποία αφορά κυρίως στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αυξάνεται η έκπτωση της διαφημιστικής δαπάνης του 2020 στο 9,9%, από το 4% που ισχύει σήμερα. Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο φέρει τις υπογραφές σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο για την ουσία του όσο και για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη να απαντά στην κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως η πραγματικότητα είναι έκτακτη, γι’ αυτό φέρνουμε έκτακτες ρυθμίσεις. Συνέστησε δε σύνεση και σωφροσύνη, αντί για λαϊκισμό, ώστε να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση. Η δε αντιπολίτευση βρήκε μια πρώτης τάξεως αφορμή για κριτική εφ’ όλης της ύλης, με τον Αλέξη Τσίπρα να παρεμβαίνει, εγείροντας ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας και ανακοινώνοντας πως καταθέτει αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση για θέματα διαφάνειας, δημοκρατίας και λογοκρισίας ιδίως εν μέσω καραντίνας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, επικαλούμενος τη σύμβαση με τη «σκοτεινή», όπως την αποκάλεσε, εταιρία Palantir, καθώς και τις απευθείας αναθέσεις της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής. «Νομοθετείται νύχτα, ισοπεδώνεται το Σύνταγμα» είπε, καταγγέλλοντας πως η Νίκη Κεραμέως, εξυπηρετώντας «με χυδαίο τρόπο ιδιωτικά συμφέροντα», με τροπολογία της τελευταίας στιγμής οδηγεί στην εξίσωση πτυχίων των ΑΕΙ με εκείνα των κολεγίων. «Είστε κυβέρνηση των αχρήστων και όχι των αρίστων, τα έχετε κάνει θάλασσα και με πανδημία και με εκκρεμείς συντάξεις» είπε ακόμη, σημειώνοντας πως το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, καθώς χρειάζονται συνδυαστικές πολιτικές, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την εκστρατεία. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως η πρόθεση για στήριξη της εμβολιαστικής προσπάθειας είναι καλοδεχούμενη και στάση ευθύνης. Μάλιστα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως τον είχε κατηγορήσει για εμπόριο ελπίδας για το εμβόλιο, καλώντας τον να αναθεωρήσει. «Μας είπατε κυβέρνηση αχρήστων, τι να πει η Μέρκελ;» διερωτήθηκε μάλιστα, δηλώνοντας περήφανος «για τον τρόπο που έχουμε αντιμετωπίσει την πανδημία, στο πρώτο κύμα, μπορέσαμε και αμυνθήκαμε, και στο δεύτερο χρησιμοποιήσαμε το σύνολο του ΕΣΥ, με διπλασιασμό των ΜΕΘ».

Ο δε Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε διμέτωπα βέλη τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η δημοκρατία μπαίνει και σε καραντίνα και σε γύψο, προσθέτοντας με νόημα πως ο κατήφορος της δημοκρατίας άρχισε με το δημοψήφισμα, «όταν κάνατε το “όχι” “ναι”». Συνέχισε, μάλιστα, τις αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως το ΜέΡΑ25 συμφωνεί για συζήτηση προς ημερησίας για θέματα διαφάνειας, διερωτώμενος ωστόσο εάν η αντιπολίτευση «συμφωνεί και να ανοίξει ο φάκελος των μνημονίων;».

Σημειωτέον πως το νομοσχέδιο ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας σε δύο άρθρα. Με το πρώτο προβλέπεται η προκήρυξη γενικών συνελεύσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τη χρήση ψηφιακών μέσων, ενώ με το δεύτερο άρθρο επεκτείνεται η κυριακάτικη εργασία και στους εργαζομένους σε φαρμακαποθήκες και «κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης». Απαντώντας στις αιτιάσεις ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως όσον αφορά τη λειτουργία καταστημάτων και τις Κυριακές μέσω του click away, στόχος είναι η αποφυγή συνωστισμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα