Κυβερνητικό σχήμα με δεκατρία νέα πρόσωπα!

Ξεχωρίζουν ο υφ. Πολιτισμού, πρώην στέλεχος του εθνομηδενιστικού ΕΛΙΑΜΕΠ, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος και η υπουργοποίηση Λιβανού

Δεκατρία νέα πρόσωπα ανακοινώθηκαν χθες κατά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ο 44χρονος Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος αναβαθμίστηκε από γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο, αρμοδίου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Ιδιαιτερότητές του; Το γεγονός ότι ήταν ιδρυτικό στέλεχος του Ποταμιού, έχει διατελέσει στέλεχος του εθνομηδενιστικού ιδρύματος Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ενώ είναι ο πρώτος υπουργός στην Ελλάδα που έχει μιλήσει ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία του. Οπως και ο άλλος επίσημα δηλωμένος ομοφυλόφιλος της κυβέρνησης Άλεξ Πατέλης, σύμβουλος του πρωθυπουργού επί των οικονομικών, και ο κ. Γιατρομανωλάκης σε κάθε ευκαιρία διαφημίζει την ιδιαιτερότητά του αυτή, άγνωστο για ποιο λόγο. Έτσι, πριν από μερικούς μήνες σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρθηκε σε περιστατικό που βίωσε στην πρώτη του δουλειά στην Ελλάδα, όταν αμφισβητήθηκε το κατά πόσο ήταν κατάλληλος για τη διαχείριση μιας κρίσης, λόγω των σεξουαλικών προτιμήσεών του.

Από το 2017

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη θέση του Στέλιου Πέτσα, είναι ο 47χρονος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Χρήστος Ταραντίλης. Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., μπήκε στη Βουλή πρώτη φορά το 2019, ωστόσο η σχέση του με τη Νέα Δημοκρατία ενεργά ξεκίνησε το 2017 όταν, ως προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέλαβε γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος. Ταυτόχρονα, του είχε ανατεθεί κεντρικός ρόλος στην επιμόρφωση των στελεχών της Ν.Δ. στη νεοϊδρυθείσα Πολιτική Ακαδημία Στελεχών.

Υφυπουργός Παιδείας τοποθετήθηκε ο επίσης καθηγητής Άγγελος Συρίγος, ο οποίος λίγο πριν από τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις προβλημάτισε με την ταύτιση απόψεων που είχε με τον γνωστό εθνομηδενιστή Χρήστο Ροζάκη, που είχε μιλήσει για 12 ναυτικά μίλια στην ηπειρωτική χώρα και 10 ναυτικά στα νησιά: «Ως στόχος στη δική μου αντίληψη είναι απολύτως θεμιτός και σωστός. Ως προς τον στόχο αυτόν συμφωνώ απολύτως με τον κύριο Ροζάκη. Δώδεκα μίλια στην ηπειρωτική χώρα, σε κάποιες περιοχές ίσως 10 μίλια και να αφήσουμε κάποιους διαύλους ναυσιπλοΐας» σημείωσε, προβληματίζοντας έντονα για την τοποθέτησή του αυτή και ενώ από σήμερα αναλαμβάνει την τύχη της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.

Αναβάθμιση

Επίσης υφυπουργός Παιδείας ορίστηκε η βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή, στην οποία ανατίθεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των οργανικών μονάδων που εντάσσονται σε αυτήν.

Σημαντική αναβάθμιση θεωρείται αυτή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου βρέθηκε σε αυτήν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Γιος του πρώην υπουργού Διονύση Λιβανού και ανέκαθεν «μητσοτακικός», ήταν σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα επιχειρηματικότητας, ενώ έχει διατελέσει και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος επί Αντώνη Σαμαρά.

Υφυπουργός του ορίστηκε ο 48χρονος βουλευτής Φθιώτιδας, γεωπόνος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έχει διατελέσει γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, γενικός γραμματέας Καταναλωτή και συμμετέχει στην ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας. Στο βιογραφικό του περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του στο εγχείρημα της Ντόρας Μπακογιάννη, τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Στη θέση της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, αναβαθμίστηκε από τη θέση της γενικής γραμματέως η Μαρία Συρεγγέλα, που είναι και αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, ενώ σε αυτήν του υπουργού Δικαιοσύνης ο 37χρονος βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής, δικηγόρος Γιώργος Κώτσηρας.

Ο βουλευτής Αρτας Γιώργος Στύλιος επανέρχεται στην κυβέρνηση ύστερα από επτά χρόνια. Ηταν το 2014, όταν τον απέπεμψε από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας (βρισκόταν μόλις δύο μήνες σε αυτήν) ο Αντώνης Σαμαράς, επειδή, αναφερόμενος στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, της είχε πει: «Εσείς θέλετε Κασιδιάρη».

Υφυπουργός Ναυτιλίας ορίστηκε ο βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ από το 2010 έως το 2013, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος (επί Σαμαρά) Σοφία Βούλτεψη, ενώ υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης τοποθετήθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης, που αναβαθμίστηκε από τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Ορκωμοσία (σήμερα) στο Προεδρικό σε τρεις ομάδες

Σε τρεις… δόσεις λόγω κορονοϊού πραγματοποιείται σήμερα η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης. Προς αποφυγή συνωστισμού και με σκοπό να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού, η κυβέρνηση αποφάσισε να «σπάσει» την ορκωμοσία, προκειμένου να μη σταλεί λάθος μήνυμα στους πολίτες, εν μέσω νέου αυστηρού lockdown.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε τρεις ομάδες, και συγκεκριμένα στις 11.00, στις 11.45 και στις 12.30 στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης φυσικά θα φορούν μάσκες, δεν θα προχωρήσουν σε χειραψίες, ενώ αναμένεται να υπάρχει χρήση αντισηπτικού πριν και μετά τη χρήση της πένας για τις γνωστές υπογραφές. Επιπλέον, οι παριστάμενοι θα είναι λιγοστοί και θα τηρήσουν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Την ίδια ώρα άπαντες αναμένουν να διαπιστώσουν εάν όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην κυβέρνηση δώσουν θρησκευτικό όρκο ή εάν θα υπάρξει υπουργός ή υφυπουργός που θα δώσει πολιτικό όρκο. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2019 σύσσωμη η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο.

Ωστόσο, τον περασμένο Αύγουστο ο από την Κεντροαριστερά προερχόμενος νέος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου έγινε το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που ορκίστηκε να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους με δήλωσή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα