Εισαγγελέας για το δεύτερο φονικό κύμα στη Θεσσαλονίκη

Άρχισε προκαταρκτική έρευνα για τις καθυστερημένες αποφάσεις. Θα καταθέσουν λοιμωξιολόγοι της επιτροπής

Την εισαγγελική παρέμβαση για την αναζήτηση των ευθυνών όσον αφορά την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια δεκάδες νεκρούς από τον φονικό ιό, προκάλεσαν οι καταγγελίες του πνευμονολόγου και διευθυντή Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκου Καπραβέλου.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ευθύνες, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα έχει αρχίσει από τα τέλη Νοεμβρίου.

Μάλιστα η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί πλέον στην Αθήνα. Και τούτο γιατί στην πρωτεύουσα έχει την έδρα της η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, εναντίον της οποίας στρέφονται οι καταγγελίες του κ. Καπραβέλου, που υποστηρίζει ότι η επιτροπή δεν ενήργησε σωστά, με συνέπεια να ξεφύγει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Πηγές αναφέρουν ότι σύντομα θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιον των δικαστικών Αρχών μέλη της επιτροπής, ώστε να εξακριβωθεί αν τελέστηκαν αδικήματα.

Ο κ. Καπραβέλος είχε ξεσπάσει στις 23 Νοεμβρίου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, για την κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει ότι το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του και οι εισαγωγές είναι καθημερινά περισσότερες από τα εξιτήρια. Τότε είχε μιλήσει ανοιχτά για τις ευθύνες της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, λέγοντας: «Η επιτροπή που βασίζεται σε δείγματα εμάς στην ουσία μάς κατέστρεψε στη Θεσσαλονίκη».

Στην κατάθεση που έχει ήδη δώσει ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» εξήγησε ότι έκανε λόγο για καταστροφή της πόλης, επειδή δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με δυσάρεστες συνέπειες.

Καταγγελία

Την περασμένη Πέμπτη ο κ. Καπραβέλος ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι τον Νοέμβριο, λίγο καιρό μετά την επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, όταν είχε τονίσει ότι χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να κερδηθούν, κλήθηκε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για να απαντήσει στα ερωτήματα «Τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει;», «Ποτέ έπρεπε να γίνει;» και «Ποιοι ευθύνονται;» Την εισαγγελική έρευνα που έχει αρχίσει σχολίασε ο πνευμονολόγος, τονίζοντας ουσιαστικά ότι οι νεκροί δεν επιστρέφουν. «Ούτε ο εισαγγελέας μπορεί να φέρει πίσω τους νεκρούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Εν τω μεταξύ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής παραδέχτηκε ότι η επιτροπή δεν εισηγήθηκε μέτρα στη Θεσσαλονίκη για τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, η οποία θεωρείται ότι ήταν η αιτία της έκρηξης των κρουσμάτων.

«Νομίζω ότι δεν είχε συζητηθεί στην επιτροπή κάποια τέτοια γνωμοδότηση σε εκείνη τη φάση, ώστε να αποφανθεί για τυχόν επιπλέον μέτρα για τη συγκεκριμένη περιοχή. Σε όλη την Ευρώπη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δεν έγινε πολύ καλή εκτίμηση της δυναμικής τού ιού, πόσο δυναμικά εξαπλώθηκε» ανέφερε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα