Αντίθετος ο καθηγητής Τσιόρδας στην απόφαση Μητσοτάκη – Σκέφτεται (και) παραίτηση

Παζάρια για να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, παρά τις διαφωνίες λοιμωξιολόγων

Εκρηκτική είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με πολύ πιθανή την οριστική ρήξη του σταρ της, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με πολλούς από τους συναδέλφους του, αλλά και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής Τσιόδρα είναι η εμμονή της υπουργού Παιδείας και του συστήματος Μαξίμου να ανοίξουν τα σχολεία.

Και δεν είναι μόνο η επιμονή για άνοιγμα των σχολείων και οι αστείες δικαιολογίες για την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης, αλλά και ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε η κυβέρνηση στα μέλη της επιτροπής και ο τουλάχιστον άκομψος τρόπος με τον οποίο ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν κάθετα αντίθετος στην απόφαση Μητσοτάκη για επιστροφή των μαθητών στα θρανία όχι μόνο στα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά και στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Δεν είχε συμφωνήσει, όπως και άλλα μέλη της επιτροπής, γι’ αυτό και, όταν ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε το Σάββατο 2 Ιανουαρίου ότι θα ισχύσει σκληρό lockdown μίας εβδομάδας, με στόχο να ανοίξουν τα σχολεία, άρχισαν οι διαρροές περί δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Αυτή έμελλε να είναι η τελευταία ανακοίνωση Πέτσα από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η οποία άναψε φωτιές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής, ο Σωτήρης Τσιόδρας δέχτηκε την επίθεση των γιατρών για τις ανακοινώσεις Πέτσα. Οι γιατροί τον κατηγόρησαν επειδή θεώρησαν ότι ο κ. Τσιόδρας είχε συναινέσει, εξ ου και οι ανακοινώσεις Πέτσα. Εξαλλος ο καθηγητής αποχώρησε από τη συνεδρίαση και φυσικά τα βέλη του έφυγαν και προς την κατεύθυνση του Μαξίμου.

Η ενόχληση Τσιόδρα ήταν τέτοιας έντασης, που το Μαξίμου προσπάθησε να τα μπαλώσει και να βγάλει από τη δύσκολη θέση τον καθηγητή, διά του υφυπουργού Ακη Σκέρτσου, ο οποίος δήλωσε ότι οι ειδικοί εισηγούνται, αλλά τις αποφάσεις παίρνει η κυβέρνηση και ότι τα στοιχεία θα επαναξιολογούνται καταπώς εξελίσσεται η πανδημία.

Πελώνη, Γεραπετρίτης

Ακολούθησε το αλαλούμ με τις ανακοινώσεις Πελώνη και Γεραπετρίτη στα μέσα της εβδομάδας ότι όλα επαναξιολογούνται, ακόμη και το άνοιγμα των σχολείων. Η διάψευσή τους ήρθε από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανακοίνωσε ότι δημοτικά και νηπιαγωγεία θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου. Οπως γίνεται φανερό, έγινε διαπραγμάτευση για να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, παρότι πολλά από τα μέλη της επιτροπής διαφωνούσαν.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποφασίζει κόντρα στις εισηγήσεις των επιστημόνων και να τους χρησιμοποιεί ως άλλοθι για την εφαρμογή πολλών μέτρων.

Αύριο τελικά και μετά το μπάχαλο που προκάλεσε ακόμη μία φορά η κυβερνητική ανεπάρκεια οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων θα καθίσουν ξανά στα θρανία τους και θα δώσουν άλλη μία ευκαιρία στην υπουργό Παιδείας, που έχει υποπέσει σε άπειρες γκάφες, να δώσει ένα σόου ανάλογο με αυτό των παγουρίνων.

Τα κατάφεραν όλες οι υπηρεσίες του κράτους και μετά τις «μάσκες αλεξίπτωτα», έραψαν μάσκες σε σωστό μέγεθος. Η κυρία Κεραμέως είναι πλέον έτοιμη να δώσει τις μάσκες που υποσχέθηκε στους μαθητές. Τι κι αν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε που θα έπρεπε να είχαν φτάσει στα σχολεία.

Πρώτη δικογραφία για εγκληματικές ευθύνες

Μετά την ομολογία εγκλήματος από τον Άδωνι Γεωργιάδη, την περασμένη Τρίτη, ο οποίος καθιστά την κυβέρνηση υπεύθυνη για τουλάχιστον 4.000 θανάτους κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού με την αιτιολογία ότι δεν εισάκουσε τους ειδικούς για σκληρό lockdown στη Θεσσαλονίκη, ήρθε η ώρα του εισαγγελέα.

Την πρώτη εισαγγελική παρέμβαση για την αναζήτηση των ευθυνών που οδήγησαν στην έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, που είχε αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς από τον φονικό ιό, προκάλεσαν οι καταγγελίες που έκανε στα μέσα ενημέρωσης το προηγούμενο διάστημα ο πνευμονολόγος και διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ευθύνες. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελική έρευνα έχει αρχίσει από τα τέλη Νοεμβρίου. Μάλιστα, πλέον η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στην Αθήνα. Ο λόγος που έγινε η διαβίβαση είναι επειδή στην πρωτεύουσα έχει την έδρα της η αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων, εναντίον της οποίας στρέφονται οι καταγγελίες του κ. Καπραβέλου, ο οποίος υποστηρίζει πως η επιτροπή δεν ενήργησε σωστά, με αποτέλεσμα να ξεφύγει η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα.

Πηγές αναφέρουν πως σύντομα θα κληθούν ενώπιον των δικαστικών Αρχών να καταθέσουν μέλη της επιτροπής προκειμένου να εξακριβωθεί αν τελέστηκαν αδικήματα.

Ο κ. Καπραβέλος στις 23 Νοεμβρίου είχε ξεσπάσει σε τηλεοπτική εκπομπή για την κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του και οι εισαγωγές είναι καθημερινά περισσότερες από τα εξιτήρια. Τότε είχε μιλήσει ανοιχτά για τις ευθύνες της επιτροπής λοιμωξιολόγων λέγοντας πως η επιτροπή, που βασίζεται σε δείγματα, εμάς στην ουσία μας κατέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Ο καταγγέλλων, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα, έκανε λόγο για καταστροφή της πόλης, επειδή δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Την περασμένη Πέμπτη ο κ. Καπραβέλος σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε πως λίγο καιρό μετά την επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, τον Νοέμβριο, όταν είχε τονίσει ότι χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να κερδηθούν, κλήθηκε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, η οποία του απηύθυνε τα εξής ερωτήματα: «Τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει;», «πότε έπρεπε να γίνει;» και «ποιοι ευθύνονται;»

Πλέον θα κληθούν όλοι -και πρώτη από όλους η κυβέρνηση- να δώσουν εξηγήσεις για το γεγονός ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και εν μέσω lockdown έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι. Εισαγγελέας έχει παρέμβει και για την ύπαρξη διπλών συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων, την οποία αποκάλυψε η «δημοκρατία». Και πρέπει να ανοίξουν τα στόματα, διότι έως προχθές είχαν χάσει τη ζωή τους 5.195 άνθρωποι, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας θα είναι τσουνάμι.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα