Ο Αναστασιάδης ακύρωσε τον κυβερνητικό μύθο του ευρωπαϊκού μονοπωλίου

Την ώρα που η Ελλάδα για ακόμη μία φορά παριστάνει το «καλό παιδί» στην Ευρώπη και αναμένει τις δόσεις εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία και η Κύπρος, προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες και προμηθεύονται και ξεχωριστά άλλες δόσεις εμβολίων για να καλύψουν τους πληθυσμούς τους.

Χαρακτηριστική η σχετική τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη: «Έχω έρθει σε επαφή με τον κύριο Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μιας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση» σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε αστείες δικαιολογίες για το γεγονός ότι δεν έχει προβεί ακόμη σε καμία κίνηση διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες για την προμήθεια εμβολίων.

Σε ερώτηση αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της Ε.Ε., ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν είναι θέμα της Ε.Ε. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την Ε.Ε.».

Ερωτηθείς δε αν υπάρχει κοινή γραμμή της Ε.Ε. για τους εμβολιασμούς και αν αυτό συνιστά διάσπασή της, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά: «Όχι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας εν όψει και της καθυστέρησης στην παραγωγή των εμβολίων να επισπεύσει τον εμβολιασμό».

Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αποκάλυπτε ότι έχει διασφαλίσει με διμερείς συμφωνίες 30.000.000 δόσεις από τρεις φαρμακευτικές εταιρίες (BioNTech, CureVac και IDT Biologika). Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, παραπέμπουν στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη σχετική τοποθέτησή της: «Έχουμε όλοι συμφωνήσει -και είναι νομικά δεσμευτικό- ότι δεν θα υπάρξουν παράλληλες διαπραγματεύσεις ή παράλληλες συμβάσεις. Επομένως, το πλαίσιο στο οποίο εργαζόμαστε είναι των 27 κρατών-μελών. Διαπραγματευόμαστε μαζί, προμηθευόμαστε μαζί και μαζί επισπεύδουμε αυτή τη διαδικασία εμβολιασμού».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα