Αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες στον Στρατό Ξηράς

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι 12μηνη και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποιοι θα υπηρετήσουν 9 μήνες

Επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τη θητεία στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες από τον ερχόμενο Μάιο. Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο υποχρεωτικής θητείας στα 18 χρόνια.

Κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με τη νέα ιδιότητά του, ο κ. Ταραντίλης, ερωτηθείς αν ισχύει η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες από τον Μάιο, απάντησε: «Ο πρωθυπουργός στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς ανήκει σε αυτό το πλαίσιο. Αλλά θέλω να σημειώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται η υποχρεωτική θητεία στα 18».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η θητεία θα είναι δωδεκάμηνη και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το πιθανότερο από την Γ΄ ΕΣΣΟ του προσεχούς Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό, θα αυξηθεί κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς, προκειμένου από εννέα μήνες που είναι τώρα να φτάσει τους 12, όπως ισχύει και στα άλλα Σώματα.

Μάλιστα, φέρεται ότι έχει «κλειδώσει» και η πρόβλεψη για μειωμένη θητεία, στους εννέα μήνες, για όσους εκδηλώσουν την επιθυμία να κάνουν όλο το στρατιωτικό τους στα σύνορα, στον Εβρο ή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Με αυτόν τον τρόπο η εκτίμηση που υπάρχει στο Πεντάγωνο είναι ότι, από τη μια πλευρά, η μειωμένη θητεία θα αποτελέσει κίνητρο για τους νέους, ώστε να καταταγούν για να εκπληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους και έπειτα να συνεχίσουν την πολιτική ζωή τους με σπουδές ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Και αυτό διότι μεγάλη μερίδα των νέων προτιμά πρώτα να ολοκληρώσει τις σπουδές της και αργότερα να διεκπεραιώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις της.

Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θεωρούν ότι με τα νέα δεδομένα θα αυξηθεί σημαντικά η επάνδρωση κρίσιμων μονάδων του Στρατού Ξηράς στον Εβρο και στα ακριτικά νησιά μας. Παράλληλα, το Πεντάγωνο φέρεται ότι προωθεί και ρύθμιση για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα για χιλιάδες νέους που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό και φοβούνται την επιστροφή στην πατρίδα λόγω των μη εκπληρωμένων στρατιωτικών υποχρεώσεων.

Επιδίωξη είναι να αυξηθεί η «οροφή» στον Στρατό Ξηράς από 68.300 μάχιμα στελέχη και κληρωτούς στους 93.500, που θα έπρεπε να είναι κανονικά. Και η συνολική «οροφή» του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να φτάσει τους 133.000, ενώ σήμερα υπολογίζεται σε 100.000.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα