Τώρα τα γυρίζουν! Έρχονται μαύρες μέρες για την οικονομία

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης παρουσιάζει με τα πιο μελανά χρώματα την πορεία της αγοράς και των εσόδων

Δεν κρύβουν πια τα λόγια τους για την ελληνική οικονομία ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου, καθώς τα λάθη στη διαχείριση της κρίσης, με τις συνεχείς παρατάσεις του lockdown, στοιχίζουν καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία. Η κατάσταση στην οικονομία είναι πλέον τραγική, με τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να παρουσιάζει με τα πιο μελανά χρώματα την πορεία της αγοράς και των δημόσιων οικονομικών, τονίζοντας ότι μπορεί να μην έρθουν νέα Μνημόνια, αλλά η χώρα θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, προαναγγέλλει ότι τα μέτρα που σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση θα είναι για… λίγους.

«Δεν πρέπει να πάμε με πανδημία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς θα έχουμε σοβαρό θέμα, όχι όμως χρεοκοπία […] δεν θα έρθουν νέα Μνημόνια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν την αγωνία που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία της πανδημίας, καθώς η κυβέρνηση παρουσιάζεται αδύναμη να διαχειριστεί την κρίση. Άλλωστε μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι είναι ορατός ο κίνδυνος η χώρα να μην είναι σε θέση να ανοίξει πλήρως τον τουρισμό της το ερχόμενο καλοκαίρι. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται καταστροφική για τα κρατικά ταμεία, καθώς θα δημιουργηθεί νέα «τρύπα» στα έσοδα και θα εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο το έλλειμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στην αρχή του δεύτερου lockdown άγγιζαν τα 37,7 δισ. ευρώ και σήμερα, όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας, έχουν μειωθεί στα 32,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως από το υπουργείο Οικονομικών υπογράμμιζαν στα μέσα Νοεμβρίου ότι το lockdown θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ «ξόρκιζαν» καθημερινά το ενδεχόμενο παράτασης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, για να μη χαθεί ο τζίρος των 3,5 δισ. ευρώ.

Τελικά, η αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να αδειάζει μέρα με τη μέρα τα ταμεία του κράτους. Μόνη λύση αποτελεί να δανειστεί ξανά από τις αγορές, εκτοξεύοντας εκ νέου το δημόσιο χρέος, ενώ «σωσίβιο» για την κυβέρνηση αναμένεται να αποτελέσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 3 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτούν τον ερχόμενο Ιούνιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα