Νίκος Δένδιας: «Είστε ξένοι με τον Μεγαλέξανδρο»

Ο ΥΠΕΞ τα είπε κατάμουτρα στον Σκοπιανό ομόλογό του στη διάρκεια των επίσημων  δηλώσεων μετά τη χθεσινή συνάντησή τους

Με γλώσσα που δεν είχαμε ακούσει ως τώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε… κατάμουτρα στους Σκοπιανούς ότι πρέπει επιτέλους να πάψουν να παριστάνουν τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στη διάρκεια των επίσημων δηλώσεων που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Μπουγιάρ Οσμάνι, του είπε επί λέξει: «Ενα πράγμα είναι καθαρό. Με όλο τον δέοντα σεβασμό, οι συμπατριώτες σας -και το έχετε αποδεχθεί- δεν ήταν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν ήταν παρόντες στο Γρανικό Ποταμό, δεν ήταν παρόντες στην Ισσό, δεν ήταν παρόντες στα Γαυγάμηλα. Απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος.

Από τη μία, όσον αφορά την υλοποίηση και τη συνεπή χρήση του ονόματος και των ορολογιών από όλους τους δημόσιους θεσμούς και τους ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων. Από την άλλη, για την εξάλειψη του “προγράμματος αρχαιοποίησης”. Την αφαίρεση του Ηλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και χρήσεις, την αλλαγή των ονομασιών δημοσίων οδών και εγκαταστάσεων».

Με αυτά τα λόγια ο Ελληνας ΥΠΕΞ έθεσε το ζήτημα στη σωστή του βάση, απαιτώντας το αυτονόητο: να μη συνεχίζεται η καπηλεία της ελληνικής Ιστορίας. Από την άλλη, βέβαια, ο κ. Δένδιας δεν απέφυγε να αναφέρει «επιδιώκουμε πλήρη, συστηματική και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό το αξίζουν οι χώρες μας και οι λαοί μας». Με αυτόν τον τρόπο επικύρωσε και ο ίδιος την προδοτική συμφωνία που είχε υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλούσε η Ν.Δ. όσο ήταν στην αντιπολίτευση ως επιζήμια.

Ο Νίκος Δένδιας έδωσε πάντως ιδιαίτερη έμφαση στη δυνητικά ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχος και ο καλύτερος φίλος του βόρειου γείτονά μας.

Τόνισε μάλιστα ότι δεν μπορεί να επιτραπεί η δημιουργία ενός κενού σταθερότητας στην περιοχή μας, καθώς αυτό θα μπορούσε να πληρωθεί από άλλες μη ευρωπαϊκές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον εξτρεμισμό και τον αναθεωρητισμό ή επιδιώκουν την αναβίωση αυτοκρατοριών που ανήκουν στο παρελθόν, δείχνοντας στην πλευρά της Τουρκίας.

Παρόμοιες αναφορές για το πόσο… σημαντική είναι η Συμφωνία των Πρεσπών έκανε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνάντηση με τον κ. Οσμάνι. Μην ξεχνάμε ότι τον Ελληνα πρωθυπουργό προ μηνών είχε «καρφώσει» ο ίδιος ο Ζάεφ, λέγοντάς του δημοσίως «σε ευχαριστώ που έδωσες μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία».

Εντύπωση πάντως έκανε το γεγονός ότι, εκτός από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, ο Μπουζάρ Οσμανί συναντήθηκε χθες το πρωί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, γεγονός που αποδεικνύει μια ανεξήγητη θεσμική κινητοποίηση από ελληνικής πλευράς.

Η οποία, ως ήταν αναμενόμενο, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, τονίζοντας όμως ότι η πλήρης, συνεπής και καλόπιστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη τόσο για την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τις διμερείς μας σχέσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα