Δένδιας: Η Αγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων σε Ίμβρο, Τένεδο, Κωνσταντινούπολη

Έσπασε την ατολμία δεκαετιών και τόλμησε να μιλήσει για τα αυτονόητα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θέτοντας επί τάπητος τα δικαιώματα των Ελλήνων της Τουρκίας. Σε μια χώρα στην οποία έχουμε συνηθίσει τη μόνιμα υποχωρητική στάση των κυβερνήσεων, μη τυχόν και ενοχληθεί η Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας έκανε ένα βήμα μπροστά.

Παρευρισκόμενος διαδικτυακά στην κοπή πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων, δεν μάσησε τα λόγια του -όπως συνήθως γίνεται από αυτούς που θέλουν και να μιλήσουν για κάτι αλλά και να μην… εκνευρίσουν την Αγκυρα και τους εν Ελλάδι «δικηγόρους» της-, ήταν ξεκάθαρος, στέλνοντας σαφές μήνυμα. Μιλώντας λίγες μόνο ημέρες πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και εν μέσω πλήθους τουρκικών προκλήσεων, ο υπ. Εξωτερικών έδειξε ότι δεν είναι μόνο οι Τούρκοι που μπορούν να θέτουν ζητήματα στο τραπέζι και προκάλεσε εκνευρισμό στους απέναντι. «Η Τουρκία πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσει ότι η ελληνική μειονότητα στην Ιμβρο, στην Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Συνέχισε σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, συγκλίνοντας με τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης, που τόσο επιλεκτικά επικαλούνται και μνημονεύουν οι Τούρκοι, όταν έχουν καταπατήσει πλήθος προβλέψεών της, περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους. «Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ιμβρο και την Τένεδο ήταν και παραμένει διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης» τόνισε. Επίσης, ανέφερε το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 27/06/2008, που «καλεί την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις που θα επέτρεπαν την αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ιμβρο και την Τένεδο. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής των Ιμβριων και Τενέδιων Ελλήνων της διασποράς, ανεξάρτητα από το αν αυτοί έχουν ή όχι την τουρκική ιθαγένεια».

Οι αναφορές του Ν. Δένδια ήταν φυσικό να προκαλέσουν την οργίλη αντίδραση της Αγκυρας, τις οποίες χαρακτήρισε μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι «θλιβερές», προσπαθώντας να κάνει ρελάνς με την υποτιθέμενη καταπίεση της μειονότητας στη Θράκη, που τη χαρακτήρισε «τουρκική». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι στην Τουρκία έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα μόλις λίγους μήνες μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα