Ευθείες βολές κατά Άγκυρας! Στο τραπέζι η διεύρυνση των κυρώσεων λόγω αγοράς των S-400

Δείγματα της στάσης που αναμένεται να κρατήσουν οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία μετά την αλλαγή «σκυτάλης» στην Ουάσινγκτον έδωσε χθες ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άντονι Μπλίνκεναν και μένει τα λόγια να μετουσιωθούν σε πράξεις.

Τοποθετούμενος ενώπιον μελών της αμερικανικής Γερουσίας, ο Μπλίνκεν διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα μελετήσει εάν απαιτείται η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

«Δεν είναι αποδεκτό ότι ένας στρατηγικός, επιλεγόμενος στρατηγικός σύμμαχός μας ευθυγραμμίζεται με έναν από τους κυριότερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας, τη Ρωσία» τόνισε ο Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος για την έγκριση του διορισμού του στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Θα χρειαστεί να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των υπαρχουσών κυρώσεων για να αποφασίσουμε εάν και κατά πόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα». Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε επιπλέον ότι «η Τουρκία είναι σύμμαχος, ο οποίος όμως σε πολλά ζητήματα (…) δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχος».

Η σύγκρουση σχετικά με τους S-400 θεωρείται μεν η κυριότερη πρόκληση για τη διμερή σχέση το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν είναι το μόνο πεδίο στο οποίο οι δύο πλευρές αποκλίνουν θεαματικά. Στα σημεία αυτά στάθηκε αναλυτικά και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών που σύντομα αναμένεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο Μενέντεζ, αναφορικά με τις περιφερειακές κινήσεις της Αγκυρας, υπογράμμισε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της: «Η Τουρκία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί μέσω της υποστήριξης της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και μέσω της δικής της επιθετικής συμπεριφοράς στην ανατολική Μεσόγειο εναντίον των δημοκρατικών μας συμμάχων Ελλάδας και Κύπρου». Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα τηρήσει μια σθεναρή στάση στο θέμα της αγοράς των S-400, στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες στη Συρία, στην εισβολή στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, στη διεκδίκηση ολόκληρης περιοχής της ελληνικής ΑΟΖ έως τη Λιβύη, στην υποστήριξη που παρέχει ο Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν και στην εμπλοκή και την επιθετική δράση του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τέλος, ο Μενέντεζ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως έγινε με μεγάλη πλειοψηφία στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα