«Προίκα» τα στοιχεία ασθενών στην εταιρία εξόρυξης δεδομένων Palantir

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τη διάτρητη συμφωνία που έληξε τον Δεκέμβριο

Σύγχυση και αναπάντητα ερωτήματα γεννά η -κατόπιν εορτής- δημοσιοποίηση της -ληγμένης πλέον- συμφωνίας της Ελλάδας με τη σκοτεινή εταιρία «εξόρυξης δεδομένων» Palantir, η οποία βρίθει θολών σημείων.

Πάνω από ενάμιση μήνα μετά την αποκάλυψη της συμφωνίας και σε απάντηση του αιτήματος των κομμάτων της αντιπολίτευσης για γνωστοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δημοσιοποίησε χθες τη σύμβαση, η οποία δεν επεκτάθηκε και τερματίστηκε τελικά στις 23 Δεκεμβρίου 2020. Ειδικότερα, το υπουργείο υποστηρίζει πως το Σύμφωνο Τεχνολογικής Υποστήριξης με την Palantir Technologies υπεγράφη στις 24 Μαρτίου 2020 για δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών, τροποποιήθηκε -για ποιον λόγο, άραγε;- δύο μόλις ημέρες μετά, στις 26 Μαρτίου, και παρατάθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου με τους ίδιους όρους για άλλους τρεις μήνες, με ημερομηνία λήξης τις 23 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο, η σύμβαση ήταν δοκιμαστική και το Ελληνικό Δημόσιο δεν πλήρωσε απολύτως τίποτα, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το ως άνω σύμφωνο δεν είχε οικονομικό αντάλλαγμα και προοριζόταν σαφώς και αποκλειστικά για δοκιμαστική χρήση».

Προκύπτει, ωστόσο, το εύλογο ερώτημα για ποιον λόγο η σύμβαση αυτή δεν αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια, όπως σαφώς ορίζει ο νόμος. Ταυτοχρόνως, το υπουργείο δεν γνωστοποιεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία με την εταιρία, παρόλο που στις αρχές Δεκεμβρίου η κυβέρνηση διατράνωνε την επιθυμία της για «επέκταση της συνεργασίας στα επόμενα χρόνια». Την ίδια ώρα, ανησυχία γεννά και το γεγονός της παροχής στην εταιρία προσωπικών δεδομένων ασθενών, όπως ηλικία, φύλο, νομός, δήμος και άλλα.

Το υπουργείο επιμένει πως αυτά είναι ανώνυμα, ωστόσο, όπως καταγράφεται στο σύμφωνο, το υπουργείο υπέγραψε να παρέχει «ψευδωνυμοποιημένα» και όχι «ανωνυμοποιημένα» προσωπικά δεδομένα, για τα οποία οφείλει να εφαρμόζεται η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, καθώς είναι δυνατή μέσω αυτών η ταυτοποίηση κάθε πολίτη. Με την τροποποίηση, ωστόσο, ο όρος «pseudonymised» απαλείφεται και αναδιατυπώνεται το πεδίο των προσωπικών δεδομένων στα οποία θα έχει πρόσβαση η Palantir! Τελικώς, η εταιρία κατέχει ακόμη τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων που νόσησαν, και όχι μόνο; Να σημειωθεί πως, μετά την καθυστερημένη δημοσιοποίηση της σύμβασης, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης σχολίασε ότι η κυβέρνηση «πιάστηκε στα πράσα» και σήμανε άτακτη υποχώρηση μετά τις αντιδράσεις. Επεσήμανε δε τις βαρύτατες σκιές που προκύπτουν, λέγοντας πως η κυβέρνηση κινείται σε γκρίζες ζώνες και υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει την κυβέρνηση «να παίξει ολοκληρωτικά παιχνίδια χειραγώγησης και εμπορευματοποίησης των προσωπικών δεδομένων».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα