Τορπιλίζει τον διάλογο ο Ερντογάν!

Ευθείες απειλές πολέμου από τον Ακάρ και τον Τσαβούσογλου λίγες ώρες πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών

Τορπιλίζουν τις διερευνητικές επαφές, λίγες ώρες προτού αρχίσουν, οι Τούρκοι, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύουν τη μία πρόκληση μετά την άλλη μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ εκτόξευσε ευθείες απειλές κατά της χώρας μας λέγοντας ότι η Αθήνα πρέπει να σεβαστεί την Αγκυρα, για να μην υπάρξουν… παρεξηγήσεις. Λίγες ώρες προτού η ελληνική αντιπροσωπία μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, ο Ακάρ αποδείκνυε για ακόμα μια φορά το Σάββατο ότι η Τουρκία δεν προσπαθεί ούτε στο ελάχιστο να δείξει καλή θέληση και επιμένει στην επιθετική ρητορική.

«Ελπίζουμε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα φτάσουμε στην επίλυση των ζητημάτων βάσει των δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου» είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ στο πλαίσιο εκδήλωσης καθέλκυσης της τουρκικής κατασκευής φρεγάτας «Istanbul», ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της Τουρκίας, και δεν αμέλησε να «προειδοποιήσει» πως αν αυτό δεν γίνει μπορεί να προκληθούν… παρεξηγήσεις.

«Η προσδοκία μας από τον γείτονά μας είναι να σεβαστεί τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και να αποφευχθούν ενέργειες που πιθανώς θα προκαλέσουν παρεξηγήσεις» είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια μέρα δημοσιεύτηκε στο Politico συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι έχει διαμηνύσει κατά πάντων ότι «τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα» και συμπλήρωσε: «Αυτός ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, ώστε κανείς να μην μπορεί να δικαιολογήσει περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας». «Αρχίσαμε να δίνουμε θετικά μηνύματα επειδή πήραμε την κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου ως τεταμένο χέρι της Ε.Ε. προς την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ανταποκριθήκαμε» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός.

Όπως ανέφερε το Politico, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες της Ε.Ε. τον Οκτώβριο ήταν «απειλητική», ενώ η στάση που κράτησαν στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου ήταν «καλύτερη», αν και εξακολουθούσε να περιέχει μέρη με τα οποία δεν συμφωνούσε η Αγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να επανέλθει και στο θέμα των S-400, υπεραμυνόμενος της απόφασης της Αγκυρας να στραφεί στη Μόσχα, επαναλαμβάνοντας ότι «αν δεν έχουμε εγγυήσεις για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από άλλους συμμάχους, πρέπει να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές».

Τέλος, με μια εκτενή ανάλυση στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών το πρακτορείο Reuters υπογράμμιζε τα τσαλίμια του Ερντογάν προς την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι έπειτα από «πενταετές κενό η Τουρκία συνεχίζει τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα τη Δευτέρα, στο πρώτο τεστ των ελπίδων της για να αντιστρέψει τις επιδεινούμενες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Το πρακτορείο βέβαια εκτιμά ότι η επαναπροσέγγιση Ε.Ε. – Τουρκίας αποτελεί μακρινή προοπτική, μεταφέροντας και τα λόγια Γάλλου διπλωμάτη που είπε πως η τουρκική «επιχείρηση γοητείας» πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα