Στη φυλακή ο «μνηστήρας» της ΛΑΡΚΟ Μπένι Στάινμετς

Ο Μπένι Στάινμετς που παρουσιαζόταν ως… μεγαλοεπενδυτής καταδικάστηκε για μίζες

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών επέβαλε ελβετικό δικαστήριο στον Ισραηλινό μεγιστάνα Μπένι Στάινμετς, καθώς τον έκρινε ένοχο για δωροδοκία κρατικού αξιωματούχου προκειμένου η εταιρία του να αποκτήσει δικαιώματα εξόρυξης στα ορυχεία Simandou στη Γουινέα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Bloomberg, το δικαστήριο έκρινε πως ο επιχειρηματίας, που έχει και γαλλική υπηκοότητα εκτός από ισραηλινή, και δύο συνεργάτες του κατέβαλαν μίζες ύψους 8.500.000 δολαρίων στη Mamadie Toure, τη σύζυγο του αποθανόντος προέδρου της Γουινέας Lansana Conte, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2008, για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα χρήσης του γιγάντιοου ορυχείου σιδηρομεταλλευμάτων της χώρας.

Οι ισχυρισμοί των δικηγόρων του Στάινμετς πως ο πελάτης τους δεν γνώριζε τίποτα για τις δωροδοκίες, πως είχε συναντήσει την Toure μόνο μία φορά και πως δεν έδωσε εντολή σε κανέναν να την πληρώσει φαίνεται πως δεν έπεισαν το ελβετικό δικαστήριο, που έκρινε πως «πίσω από τις πληρωμές βρισκόταν το χέρι του μεγιστάνα».

Ο Στάινμετς, που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε πολλές χώρες του κόσμου για διαφορετικές υποθέσεις, είχε καταδικαστεί πάλι, μόλις τον περασμένο μήνα, από το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας, επίσης σε πενταετή φυλάκιση, επειδή ήταν εταίρος και σύμβουλος σε εταιρία που εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς.

Διαγωνισμός

Η είδηση έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς πληροφορίες ήθελαν τον Στάινμετς να παρακολουθεί τον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ μέσω του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και του δικηγόρου του Σταύρου Παπασταύρου.

Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες δημοσιεύματα ανέφεραν πως το σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο Σάμπυ Μιωνή και το οποίο εμφανιζόταν ως το καλύτερα προετοιμασμένο για τη διεκδίκηση της ΛΑΡΚΟ θα απέχει τελικά από τον διαγωνισμό εξαιτίας της εμπλοκής του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία στη «λίστα Λαγκάρντ» και των ψευδομαρτυριών του στην προανακριτική στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δει κάποιο σχήμα υπό τον Μιωνή να διεκδικεί τη ΛΑΡΚΟ, ενώ δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την εμπλοκή του στην πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα