Τον Φεβρουάριο τα πρώτα Rafale στην Τανάγρα

Υπογράφηκε η σύμβαση αγοράς των 18 μαχητικών από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί χθες, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Eντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου τα πρώτα γαλλικά Rafale θα προσγειωθούν στην Τανάγρα για συνεκπαίδευση με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά την υπογραφή της σύμβασης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί για την αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale. «Η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale αποτελεί ορόσημο στη διμερή αμυντική συνεργασία μας και ευρύτερα στις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας» υπογράμμισε στη δήλωσή του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Η συμφωνία, όπως είπε, θα συμβάλει «στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί στάθηκε στη διαχρονική σχέση φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Επισήμανε, δε, ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ενώ διευκρίνισε ότι η προμήθεια των Rafale λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής αποτρεπτικής ικανότητας για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Προανήγγειλε, δε, τη συμμετοχή της Γαλλίας στην άσκηση «Σκύρος», καθώς και στην άσκηση «Ηνίοχος», τον Απρίλιο, με οχτώ αεροσκάφη Rafale. Η Φλ. Παρλί ανέφερε, επίσης, ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, στο πλαίσιο της αποστολής του στα τέλη Φεβρουαρίου θα πλεύσει στην ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων μαχητικών θα αρχίσει τον Ιούλιο του 2021, με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.
Οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γαλλία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να εκπαιδευτούν. Η κυρία Παρλί στη συνέχεια έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale, που θα αποτελέσουν τη νέα Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, εγκαινιάζοντας ένα πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμού και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στη συνάντηση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν η περαιτέρω διεύρυνση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία στον αμυντικό τομέα, με τις φήμες για απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belharra να εντείνονται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα