Σφίγγα (και) ο Δένδιας για την ατζέντα των διερευνητικών!

Τι απάντησε ο υπ. Εξωτερικών για το αν υπάρχουν και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές στη διαδικασία των συνομιλιών

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη και το επόμενο ραντεβού των δύο αντιπροσωπιών θα γίνει σε ελληνικό έδαφος, συγκεκριμένα στην Αθήνα. Ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία, αλλά, σύμφωνα με διαρροές, η συνάντηση αναμένεται πριν από την 25η Μαρτίου, οπότε θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία πλέον δεν θα έχει κάποιο καθοριστικό ρόλο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εφόσον έχουμε καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Η Τουρκία αυτό που ήθελε να πετύχει το κατάφερε: Ακύρωσε κάθε σκέψη για κυρώσεις από την Ε.Ε. Τώρα, τι κέρδισε η Αθήνα από την επανεκκίνηση των διερευνητικών, αυτό αγνοείται. Πάντως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο Euronews θεωρεί ότι οι διερευνητικές δεν είναι το μεγάλο βήμα: « Το σημαντικό είναι ότι επανελήφθησαν. Τώρα ήταν μια πρώτη συνάντηση. Καταλαβαίνω ότι ήταν μια “συνάντηση να ξαναβρεθούμε”. Θα δούμε από πού πηγαίνουμε από εκεί. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά επίσης πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές στη διαδικασία των διερευνητικών, ο κ. Δένδιας δεν έδωσε τέτοια απάντηση που θα βοηθούσε να γίνει κατανοητό ένα μέρος των συζητήσεων που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη: «Ας μην ορίσουμε ένα επιχείρημα από τις κόκκινες γραμμές και ας προσπαθήσουμε να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Εξάλλου, η Τουρκία αποφάσισε ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν οδηγεί σε τίποτα».

Την ίδια ημέρα που -ύστερα από πέντε χρόνια- επανεκκίνησαν οι διερευνητικές στην Κωνσταντινούπολη, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός ευθύνης Ερευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, άσκηση συνεκπαίδευσης, μεταξύ μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και μονάδων της Διοικήσεως Ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και άσκηση Ερευνας – Διάσωσης με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ-02/21». Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση με τη φρεγάτα (Φ/Γ) «ΥΔΡΑ» και η Κυπριακή Δημοκρατία με το πλοίο ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ», τα παράκτια περιπολικά (ΠΠ) «ΤΣΟΜΑΚΗΣ», «ΓΕΩΡΓΙΟΥ», «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ», ένα ελικόπτερο της 460 Μοίρας Ερευνας – Διάσωσης, καθώς και το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου.

Σκοπός της συνεκπαίδευσης και της άσκησης, οι οποίες σχεδιάστηκαν και συντονίστηκαν από το ΓΕΕΦ, ήταν η εξάσκηση και η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες Ερευνας και Διάσωσης (Search and Rescue – SAR), η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας, καθώς και η προαγωγή και η εμβάθυνση του επιπέδου συνεργασίας των συμμετεχόντων.

…και ο Βαρβιτσιώτης στον κόσμο του, βλέπει αλλαγή πλεύσης από τον «σουλτάνο»

Μια δική του εικονική πραγματικότητα έχει δημιουργήσει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφεραν να… φοβίσουν τον «σουλτάνο» με την αποφασιστικότητά τους και τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής, με αποτέλεσμα η Αγκυρα να αλλάξει ρητορική και να ρίξει τους τόνους.

Κι όμως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών προχώρησε χθες στον εκτός τόπου και χρόνου ισχυρισμό ότι η Τουρκία έχει δείξει διάθεση για αλλαγή πλεύσης, προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι αυτή η διάθεση και η συμπεριφορά να χαρακτηρίζονται από σταθερότητα, διάρκεια και συνέπεια», όπως υποστήριξε.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η απειλή των κυρώσεων και το γεγονός ότι «το τελευταίο εξάμηνο έχουμε τρεις Συνόδους Κορυφής, τον Οκτώβριο, τον Δεκέμβριο και μία που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, οδήγησαν την Τουρκία να χαμηλώσει τους τόνους».

Είναι παραπάνω από προφανές ότι ο αναπληρωτής υπουργός έχει πλάσει μια εικόνα για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία είναι -τουλάχιστον- εκτός πραγματικότητας. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι προμοτάρει ως επιτυχία την παταγώδη αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, στο οποίο δεν υπήρξε η παραμικρή λέξη για κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος υποστήριξε ότι η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών είναι ένα καλό βήμα, ενώ καλωσόρισε την «αλλαγή πλεύσης της Αγκυρας και το γεγονός ότι το “Oruc Reis” δεν κάνει τις προκλητικές βόλτες του στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η προσφυγή στη Χάγη θα εξαρτηθεί από το πλαίσιο συμφωνίας των δύο πλευρών, σχολιάζοντας ότι στις διερευνητικές επαφές χρειάζονται «υπομονή και διάλογος, γεφύρωση αντίθετων απόψεων, που απαιτεί προσπάθεια και επιμονή».

Όσο για την επίμαχη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, υποστήριξε: «Είναι πρώην πρωθυπουργός και έχουν τη δική τους βαρύτητα όσα λέει στο πλαίσιο δημόσιου διαλόγου στα Ελληνοτουρκικά. Όμως τον τελικό λόγο έχουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα