Εμβολιασμοί: Μοναδικός ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης!

Την ώρα που ο σχεδιασμός τινάζεται στον αέρα, εκείνος διακήρυττε στο υπουργικό ότι όλα… βαίνουν καλώς

Ευκαιρία να πανηγυρίσει θεώρησε, προφανώς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την ώρα που γύρω του τα πάντα καταρρέουν. Τη στιγμή που ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό τινάζεται στον αέρα λόγω των προβλημάτων με την προμήθεια εμβολίων και, ως εκ τούτου, αναβάλλεται επ’ αόριστον το «άνοιγμα» της οικονομίας, ενώ δείχνει να χάνεται και αυτό το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός επέλεξε να διακηρύξει ότι όλα… βαίνουν καλώς και να κάνει λόγο για «πρόοδο των εμβολιασμών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδεχόμενος μεν τα προβλήματα με τις παραδόσεις σε όλη την Ευρώπη, επέλεξε να αναφερθεί στον εμβολιασμό 220.000 συμπολιτών μας και στην εκκίνηση της εμβολιαστικής δράσης στο Καστελόριζο, η οποία μπορεί να είναι συμβολική, ωστόσο δεν λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας μας. Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός επέλεξε να υψώσει λευκή πετσέτα, λέγοντας ότι θα γίνονται όσα εμβόλια έρχονται, και να παραδεχθεί την αδυναμία της χώρας μας να εξασφαλίσει τα απαραίτητα εμβόλια, μεταθέτοντας στην «Ευρωπαϊκή Επιτροπή» το να διαπραγματευτεί «πιο σκληρά» με τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Το φιάσκο όμως του εμβολιασμού μεγεθύνεται κάθε μέρα, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Χθες οι γερμανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν συνιστούν τη χρήση του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών, ακόμα μία ένδειξη ότι το εμβόλιο δεν θα λάβει άδεια στην Ευρώπη για την ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από τον κορονοϊό. Πρόκειται για το εμβόλιο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε να εγκριθεί άρον άρον από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο πλέον αποδεικνύεται προβληματικό.

Το δε πρόβλημα για τη χώρα μας είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας της για την προμήθεια δόσεων βασιζόταν στην έγκριση του συγκεκριμένου εμβολίου. Όμως οι μπελάδες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τελειώνουν εκεί, αφού, όπως φαίνεται, είχε παραγγείλει λιγότερα εμβόλια της Moderna από όσα δικαιούνταν, προκειμένου να πάρει περισσότερα η… Γερμανία, και θα «ισοφάριζε» με τα εμβόλια της AstraZeneca, που τώρα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Επικίνδυνοι ακροβατισμοί

Όπως καταλαβαίνει κανείς, οι εξελίξεις αποκαλύπτουν τους επικίνδυνους για τη χώρα ακροβατισμούς της κυβέρνησης, τους οποίους τώρα επιχειρεί να καλύψει, μετακυλίοντας τις ευθύνες στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δήθεν καθυστερούν να εγκρίνουν τα εμβόλια.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να αναφερθεί και στον ρόλο των εταιριών, οι οποίες, όπως τόνισε, πρέπει να καταλάβουν ότι, στον βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων, πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολύ μεγάλη δύναμη η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην μπορεί να ασκεί την απαραίτητη επιρροή ή και πίεση στις μεγάλες εταιρίες, προκειμένου να είναι συνεπείς με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων στο οποίο είχαν δεσμευτεί.

Πανηγυρισμοί και από τον Θεμιστοκλέους

Προκειμένου να δικαιολογήσει τα… πανηγύρια του πρωθυπουργού, στη συνεδρίαση παρέστη και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, εξήγησε στους υπουργούς ότι… όλα πάνε καλά! Επί της ουσίας, βέβαια, μετέθεσε στον Απρίλιο τη «μεγάλη αύξηση» των παραδόσεων εμβολίων, διαγράφοντας τις δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών για σημαντικό αριθμό εμβολιασμών από τον Μάρτιο.

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους πανηγύρισε για τους 220.000 εμβολιασμούς, λέγοντας, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο των 200.000 εμβολιασμών, έχοντας προφανώς ξεχάσει και τα περί 2.000.000 εμβολιασμών τον μήνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα