Τσαβούσογλου: Υψώσαμε τη σημαία μας στην Αν. Μεσόγειο και τώρα μας σέβονται

«Βγάλαμε τον στόλο μας κι έμαθαν να συνεργάζονται»

Όχι μόνο προκαλούν αλλά επιμένουν να ζητούν και τα… ρέστα οι Τούρκοι, όταν αναφέρονται στις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Στη διάρκεια ομιλίας του, στο πλαίσιο συνεδρίου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Αττάλεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ξανά προκλητική ρητορική λέγοντας ότι «στην ανατολική Μεσόγειο μιλήσαμε για δίκαιο διαμοιρασμό και πάντα λέγαμε ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την Τουρκία και την “ΤΔΒΚ”. Και πρέπει να υπάρχει δίκαιος διαμοιρασμός. Αλλά είπαν όχι στη δημιουργία ξεχωριστής διοίκησης και το αρνήθηκαν η “Κυπριακή Διοίκηση” και η Ελλάδα και είπαν “είναι μέλη μας και θα τους υποστηρίξουμε όπως κι αν έχει”. Και τι κάναμε εμείς τότε; Πήγαμε στο πεδίο και κάναμε τη σημαία μας να κυματίζει στην ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία».

Ακολούθως, κι επιχειρώντας να επανασυστήσει τη χώρα του ως… θύμα, δεν δίστασε να πει τα εξής: «Με την Ε.Ε. εδώ και χρόνια θέλαμε να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις, αλλά πρόσφατα επέλεξαν τη γλώσσα των απειλών, αλλά εμείς την απορρίψαμε. Mε τα βήματα που κάναμε στην ανατολική Μεσόγειο τον Δεκέμβριο το κατάλαβαν και έδωσαν θετικά μηνύματα και τώρα εμείς απαντήσαμε και ανταποδώσαμε, και θα εργαστούμε επί μεθόδων για ειρηνικές λύσεις».

Προφανώς, εν πρώτοις θα μπορούσε να πει κάποιος πως τα λεγόμενα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στόχευαν κυρίως στο εσωτερικό του κόμματος -όσο όμως και στην «καρδιά» των σκληροπυρηνικών ψηφοφόρων του AKP– σε μια φάση κατά την οποία η Αγκυρα εν όψει και των διερευνητικών και έως και λίγες ώρες πριν από την έναρξη αυτών είχε σταδιακά αποσύρει όλα της τα ερευνητικά πλοία όπως και τα γεωτρύπανά της από την ανατολική Μεσόγειο.

Εν δευτέροις, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει όμως το ουσιαστικότερο: το γεγονός δηλαδή πως με την ανοχή και των Ευρωπαίων που συχνά πυκνά «κλείνουν το μάτι» στον Ερντογάν ή κλείνουν συνολικά τα μάτια τους απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ο Τσαβούσογλου απλώς έσπευσε να δώσει το στίγμα πως η Τουρκία θα συνεχίσει στη γραμμή που χάραξε το προηγούμενο διάστημα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα