«Μεταλλαγμένες» δικαιολογίες για τα «διπλά βιβλία»

Ήξεις αφήξεις από Κικίλια, Αρκουμανέα, Χαρδαλιά και Τσιόδρα στη Βουλή για τις καταγραφές κρουσμάτων Covid

Σε παρωδία χωρίς προηγούμενο εξελίχθηκε η πολυαναμενόμενη ακρόαση των Βασίλη Κικίλια, Νίκου Χαρδαλιά, Παναγιώτη Αρκουμανέα και Σωτήρη Τσιόδρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο των «διπλών βιβλίων» του ΕΟΔΥ, που έφερε στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Το κουαρτέτο απλώς μετέφερε στη Βουλή την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση των 6, καθώς επιδόθηκε σε απέραντους και ανούσιους μονολόγους και δεν έδειξε καμία απολύτως διάθεση να απαντήσει στα πλείστα όσα ερωτήματα τους έθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για τα «καυτά» ζητήματα της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κ. Χαρδαλιάς, Αρκουμανέας και Τσιόδρας δεν καταδέχτηκαν καν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών και η συνεδρίαση έληξε με τη δευτερολογία του υπουργού Υγείας, ο οποίος περιορίστηκε να τοποθετηθεί για τα θέματα των εμβολίων.

Αναφορικά δε με το επίμαχο ζήτημα της καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, όχι μόνο δεν δόθηκε καμία πειστική απάντηση και δεν υπήρξε καμία διάθεση ανάληψης ευθύνης, αλλά επιχειρήθηκε η διαστρέβλωση της κοινής λογικής. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επέλεξαν να… σφυρίξουν αδιάφορα, ενώ υπάρχει ακόμα και παρέμβαση εισαγγελέα για την ετεροχρονισμένη καταγραφή των κρουσμάτων στην Κοζάνη.

Ο Βασίλης Κικίλιας απέρριψε την ύπαρξη σκανδάλου στον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων με τον ισχυρισμό ότι «πρόκειται περί τεράστιας παρανόησης, δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής» και λέγοντας ότι υφίσταται μόνο ένα μητρώο, που χρησιμοποιείται από όλους τους φορείς. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι όλα τα θετικά κρούσματα είναι καταγεγραμμένα στην ώρα τους.

Ο δε Παναγιώτης Αρκουμανέας επανέλαβε μονότονα ότι «ένα είναι το εθνικό μητρώο Covid, το έχει η ΗΔΙΚΑ και εκεί καταχωρούνται όλα τα στοιχεία» και πως «το σύστημα που έχουμε για να διατηρούμε τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ παρουσιάστηκε, εσκεμμένα δυστυχώς, ως ένα “διπλό βιβλίο”».

Όσο για τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, δεν αναφέρθηκε καν στο θέμα των «διπλών βιβλίων», λέγοντας απλώς ότι η Πολιτική Προστασία αντλεί τα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ και συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ. Αντί να δώσει απαντήσεις, ο Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε το έργο της Πολιτικής Προστασίας -ωσάν να ήταν αυτό το θέμα της συνεδρίασης-, διαβεβαιώνοντας ότι παραμένει σε συναγερμό και σε απόλυτη επαγρύπνηση, ενώ επικαλέστηκε και τον… στρατηγό Αννίβα, χρησιμοποιώντας τη φράση του «είτε θα τον βρούμε τον δρόμο είτε θα τον φτιάξουμε», προκειμένου να πείσει τους παριστάμενους βουλευτές ότι δεν βρήκε τίποτε έτοιμο.

Όσον αφορά τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, δήλωσε εξαρχής ότι δεν θα μπει «σε θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης», προχωρώντας σε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της υγειονομικής κρίσης, με τη χρήση μάλιστα διαφανειών.

Όχι μόνο βγήκε εκτός θέματος, αλλά δεν απάντησε στα δεκάδες ερωτήματα που του έθεσαν οι βουλευτές. Πάντως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον ιό, που, όπως είπε, «είναι εδώ και θα μας πιέσει κι άλλο», εκφράζοντας την αγωνία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε η εκτίμησή του ότι «θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις». Προειδοποίησε ακόμα πως «αν επικρατήσει το variant (το μεταλλαγμένο στέλεχος) στη χώρα μας, μπορεί να έχουμε πρόβλημα έως τις αρχές Μαρτίου», ενώ σημείωσε ότι έχει συγκροτηθεί δίκτυο παρακολούθησης των μεταλλάξεων και ιδίως των πολλαπλών παραλλαγών του ιού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα