Βουλή: Έκκληση φορέων για άμεση και αποτελεσματική στήριξη του Τύπου

Ηχηρή έκκληση για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη του Τύπου απηύθυναν στην κυβέρνηση οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που τοποθετήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο να έρθει σε διάλογο με την Ένωση Συντακτών προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα στήριξης του Τύπου αντικειμενικά, με αξιοκρατικά κριτήρια και σε καμία περίπτωση συγκυριακά, όπως σημείωσε, προτείνοντας μείωση του ΦΠΑ στην κυκλοφορία των εφημερίδων στο ίδιο επίπεδο που εφαρμόζεται σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Η ίδια ξεκαθάρισε πως ο έντυπος Τύπος χρειάζεται υποστήριξη προκειμένου να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό που προκαλούν οι τεχνολογικές εξελίξεις, με δεδομένο ότι θεωρείται σημαντικός πυλώνας για την ποιότητα της ενημέρωσης και για την ποιότητα της δημοκρατίας, χαιρετίζοντας τις σχετικές διατάξεις στο προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Σταύρος Καπάκος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει «επιτέλους» το πρόγραμμα στήριξης του Τύπου με όρους διαφάνειας και ισοτιμίας, τασσόμενος μάλιστα υπέρ του γαλλικού προτύπου, το οποίο αποκάλεσε «το πιο προηγμένο και πιο σοβαρό στην Ευρώπη». Σύμφωνα με αυτό, όπως ανέφερε ο Σταύρος Καπάκος, η στήριξη της Πολιτείας δίνεται στις εφημερίδες και στον Τύπο με βάση τον αριθμό των εργαζομένων, την ιστορικότητα και τα φύλλα που εκδίδει κάθε εφημερίδα. Στην αναγκαιότητα στήριξης του Τύπου «και δη του περιφερειακού» αναφέρθηκε και ο Γιώργος Κατσαΐτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, ενώ το σχετικό αίτημα στήριξαν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης.

Κατά τα λοιπά, οι δημοσιογραφικές ενώσεις τάχθηκαν κατά του άρθρου του νομοσχεδίου για τους εργαζομένους στα κανάλια, καταγγέλλοντας πως οδηγεί σε μείωση του αριθμού των άμεσα εργαζομένων, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Παναγιώτη Κυριακόπουλο, ωστόσο, να υποστηρίζει πως η διάταξη «δεν αφορά σε μόνιμο προσωπικό, δημοσιογράφους τεχνικούς ή διοικητικούς, αλλά μόνο στους εργαζομένους ορισμένου χρόνου από εταιρίες παραγωγής». Εν τω μεταξύ, κατά της διάταξης για τις αυξήσεις σε μεγαλοστελέχη στην ΕΡΤ τάχθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, που ζήτησε να τεθούν ποσοτικά όρια για τις επιπλέον αμοιβές, καταγγέλλοντας τις νέες «ιερές αγελάδες» και τους «γκαουλάιτερ» της δημόσιας τηλεόρασης.

Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα πως «ένας αόρατος αρχισυντάκτης βγάζει όλα τα δελτία ειδήσεων», ενώ κατήγγειλε τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης ότι «βλέπει την ΕΡΤ σαν φέουδο». Το νομοσχέδιο του Θεόδωρου Λιβάνιου ψηφίζεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ., την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 να έχουν επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα