Ομολογία παταγώδους αποτυχίας το νέο (καθολικό) lockdown

Η απόφαση του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την ανικανότητα διαχείρισης της πανδημίας επί 95 ημέρες, που οδηγεί την οικονομία στην καταστροφή

Ο πρωθυπουργός, ύστερα από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και αφού απόλαυσε εδέσματα στο μπαλκόνι με θέα τη θάλασσα, αποφάσισε να απευθύνει μήνυμα στον ελληνικό λαό και να ανακοινώσει νέο καθολικό lockdown «τύπου Μαρτίου 2020», μέσα στο ήδη ισχύον lockdown, τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ανακοίνωσε νέο lockdown σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση τις τελευταίες 95 ημέρες, από τις 7 Νοεμβρίου 2020. Επί τρεις μήνες, αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποτύχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά έχει επιτύχει να… τρελάνει τους Ελληνες με τα καμώματά της και τις αλλεπάλληλες και αντικρουόμενες απόψεις των υπουργών και των πάσης φύσεως ανευθυνοϋπευθύνων, που άλλα λένε το πρωί, άλλα το μεσημέρι, άλλα το βράδυ και τελικά άλλα ισχύουν.

Ανοιγοκλείνει με τη μέθοδο ενός ιδιότυπου «επιτελικού ακορντεόν» την αγορά, τα σχολεία, τις πλατείες και το… Κουτί της Πανδώρας. Κατέστρεψε την οικονομία, έχει φέρει στα όρια του «λουκέτου» ένα στα τρία καταστήματα εστίασης, έχει αποτελειώσει τη μεσαία τάξη.

Ύστερα από τρεις μήνες καταστροφικής διαχείρισης της χώρας, με 6.000 νεκρούς από τον κορονοϊό, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο, γενικευμένο lockdown στην Αττική. Είναι ομολογία αποτυχίας αυτή η απόφαση του πρωθυπουργού. Ομολογεί ο κ. Μητσοτάκης την παντελή ανικανότητα του επιτελικού κράτους.

Ομολογεί ότι όλα έγιναν λάθος ύστερα από 95 ημέρες που οι Έλληνες πολίτες βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα ενός ατέρμονου lockdown, με «μπρος – πίσω» και με επιμέρους άλλα, τοπικά lockdown «μέσα» στο lockdown. Μοιάζει η λογική του κ. Μητσοτάκη με τις «μπάμπουσκες», τις ρωσικές κούκλες.

Μόνο που, κάποια στιγμή, όταν ανοίγεις τις κούκλες φτάνεις στην τελευταία – στις «μπάμπουσκες», όχι στο lockdown «τύπου Μητσοτάκη». Όλα στο πόδι και μόνο επικοινωνιακές κορόνες για τα δελτία ειδήσεων. Αυτή είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση. Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως είπε στο μήνυμά του -αυτοθαυμαζόμενος και κάνοντας σύγκριση του αριθμού των νεκρών- και ο «ανέμελος», αλλά με «ανάγκη προστασίας», ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου.

Κι όμως, μέσα σε αυτόν τον χρόνο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν κατάφεραν να ενισχύσουν την πρωτοβάθμια υγεία και να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία. Δεν αύξησαν στην πραγματικότητα, και όχι στα χαρτιά και τα λόγια, τον αριθμό των ΜΕΘ και του εξειδικευμένου ιατρονοσοκομειακού προσωπικού. Όλα λάθος.

Αυτή η συνταγή, που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση, έχει αποτύχει. Οι δραματικοί τόνοι και τα «καλολογικά στοιχεία» του πρωθυπουργού δεν είναι δυνατόν να κρύψουν την πραγματικότητα της αδυναμίας να φροντίσουν ο ίδιος και οι υπουργοί του για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλουν στους πολίτες, να τα εξηγήσουν και, με βάση την πραγματικότητα, να πουν την αλήθεια. Δεν είναι δυνατόν να λένε ότι, με 277 διασωληνωμένους, το ΕΣΥ είναι στα όριά του και να υποστηρίζουν ότι οι ΜΕΘ στην Ελλάδα είναι 1.200.

Η κυβέρνηση, από τον Οκτώβριο, έχει ανακοινώσει 18 lockdown – εκ του αποτελέσματος όλα αποτυχημένα. Από το καλοκαίρι άρχισε και το παραμύθι των εμβολίων, το οποίο τελικά είχε μόνο «δράκο», χωρίς αίσιο τέλος. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ο κόσμος ακολούθησε και πειθάρχησε σε εξαιρετικό βαθμό στις εντολές της επιτροπής λοιμωξιολόγων και όχι στις μπαρούφες περί ατομικής ευθύνης από την ανεύθυνη «επιτελική παρέα».

Κι όμως, με την ανεμελιά που τους χαρακτηρίζει όλους τελικά, κατάφεραν να απαξιώσουν ακόμη και την επιτροπή των επιστημόνων, γιατί χρησιμοποίησαν τα μέλη της για να νομιμοποιήσουν όποια απόφασή τους. Εφτασαν στο σημείο, την περασμένη Παρασκευή, στη μαραθώνια και εκρηκτική συνεδρίαση, να στείλουν στην επιτροπή τον κ. Μαγιορκίνη, εν είδει κυβερνητικού εκπροσώπου, να τους ανακοινώσει τα μέτρα που θα εισηγηθούν…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα