Εurogroup: Παράταση της χαλάρωσης και το 2022 στην ευρωζώνη

Χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έως το τέλος του 2022 επεξεργάζεται το Eurogroup, ένα σενάριο που κέρδισε έδαφος στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.

Σημειώνεται πως οι χειμερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν αναφέρουν πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα τους τελευταίους μήνες του 2022. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που πλήττεται σφοδρά από την υγειονομική κρίση.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, «τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει να συνεχίσουν για όσο διάστημα χρειαστεί».

Αυτή η φράση του κ. Ντόναχιου θεωρείται πως ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση σε όλη την ευρωζώνη και το επόμενο έτος, μια πρόταση που κατέθεσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της δημοσιονομικής χαλάρωσης που, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των μέτρων αυτών, συνδέεται άμεσα με την πορεία της πανδημίας». Οπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η παράταση των περιοριστικών μέτρων, η οποία ήταν απαραίτητη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Επισημαίνεται πως τα μέλη του Eurogroup συμφώνησαν να προχωρήσουν σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, όταν ξεκινήσει η οικονομική ανάπτυξη στη μετάπανδημική εποχή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν και το σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός των βιώσιμων και των μη βιώσιμων επιχειρήσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα