Πρόκληση στην «καρδιά» του Αιγαίου! Πού το πάει ο Ερντογάν;

Η Άγκυρα στέλνει το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου

Προκλητική Navtex στην «καρδιά» του Αιγαίου εξέδωσε η Άγκυρα, η οποία συνεχίζει να προκαλεί σε κάθε επίπεδο, στέλνοντας το… ερείπιο «Τσεσμέ» να πραγματοποιήσει έρευνες μεταξύ Λήμνου και Σκύρου.

Τη στιγμή που η Αθήνα επαναλαμβάνει μονότονα ότι έχει δώσει ημερομηνίες για τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών και περιμένει την απάντησή της για το ποια ακριβώς θα επιλέξει, η Τουρκία φροντίζει να… βάζει μπουρλότο στην όλη διαδικασία με κάθε τρόπο.

Μετά, λοιπόν, τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν κατά του Ελληνα πρωθυπουργού και τις απειλές κατά της χώρας μας με τους «τρελούς Τούρκους», τους οποίους επικαλέστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, η Αγκυρα φροντίζει να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Σμύρνης, η Τουρκία αρχίζει υδρογραφικές έρευνες με το πλοίο «Τσεσμέ» στο κεντρικό Αιγαίο και συγκεκριμένα σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή, η οποία εκτείνεται δυτικά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου και φτάνει στα ανατολικά και βορειοανατολικά της Σκύρου. Μάλιστα, η περιοχή που ορίζεται από τη Navtex αναμένεται να φέρει ξανά σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τα περιορισμένα σε μόλις έξι ναυτικά μίλια, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη, καθώς φτάνει σε απόσταση επτά μιλίων τόσο από τη Λήμνο όσο και από τον Αγιο Ευστράτιο. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η χρονική διάρκεια της συγκεκριμένης οδηγίας, από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου, γεγονός που δείχνει ότι αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική πλευρά εν όψει των διερευνητικών επαφών, που αναμένεται να αρχίσουν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Με την έκδοσή της, η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι θέλει να καταστήσει σαφές στην Ελλάδα πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την προκλητική στάση της, ακόμα και εάν τελικά το «Τσεσμέ» λόγω παλαιότητας δεν καταφέρει να βγει στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό που έχει σημασία για την Αγκυρα είναι να αποδείξει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να «ξεμυτίσει» έξω από τα έξι μίλια και ότι σε τόσο μικρές αποστάσεις από τα ελληνικά παράλια τα τουρκικά σκάφη μπορούν να διεξαγάγουν τις έρευνες που θέλουν.

Πάντως, στο υπουργείο Εξωτερικών δεν φαίνεται να εξεπλάγησαν από την αλλαγή στάσης της Τουρκίας. Μάλιστα, υπενθύμιζαν ότι γι’ αυτό τον λόγο από την πρώτη στιγμή ζητούσαν να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση της έντασης από τη γειτονική χώρα, η οποία δεν κράτησε περισσότερο από δύο μήνες. Προς το παρόν, πάντως, η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, παρότι η γενικότερη αίσθηση είναι ότι η πιθανή έξοδος ακόμα ενός τουρκικού ερευνητικού στο Αιγαίο είναι πιθανό να «τορπιλίσει» τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα