Δακρύβρεχτο θέατρο της Μενδώνη για την υπόθεση Λιγνάδη!

Θλιβερή απολογία της στριμωγμένης ΥΠΠΟ που δήλωσε εξαπατημένη και αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ο εκλεκτός της είναι «επικίνδυνος άνθρωπος…»

Ένα δακρύβρεχτο θεατρικό δράμα χαμηλής ποιότητας. Μια θλιβερή απολογία, που κατέληξε σε θρασύτατη ομολογία ανικανότητας. Αυτή ήταν η εικόνα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον, διαδικτυακά, κατόπιν της αφόρητης πίεσης που δέχεται εδώ και μέρες.

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης με εξαπάτησε!» υποστήριξε η… στριμωγμένη υπουργός Πολιτισμού, σε μια προφανή προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες της και να διατηρήσει το κυβερνητικό πόστο της, προστατεύοντας παράλληλα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από ένα σκάνδαλο που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στη χώρα μας. Ύστερα από προκλητική ολιγωρία εβδομάδων, έπειτα από τεράστια προετοιμασία «οχύρωσης» και κατόπιν χιλιάδων σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούσαν την παραίτησή της, η κυρία Μενδώνη καταδέχτηκε, επιτέλους, να μιλήσει για το θέμα των καταγγελιών σεξουαλικής βίας. Και παρότι παραδέχθηκε ότι… εξαπατήθηκε, αρνήθηκε να παραιτηθεί. «Κολλημένη» με την καρέκλα!

Φρόντισε όμως (προφανώς κατόποιν σχετικών οδηγιών του Μαξίμου) να «δώσει στεγνά» τον παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, βγάζοντας όμως την ουρά της απέξω. «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό προκύπτει τώρα» δικαιολογήθηκε η υπουργός Πολιτισμού, ισχυριζόμενη εμμέσως πλην σαφώς ότι… δεν ήξερε! Λες και μπήκε χθες στο εν λόγω υπουργείο. Λες και δεν υπήρξε γενική γραμματέας σε αυτό επί σειράν ετών και με άλλους πρωθυπουργούς. Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι από τον Μάρτιο του 1999 έως τον Μάρτιο του 2004 υπηρέτησε ως γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2015 υπηρέτησε ως γενική γραμματέας των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αλλά ακόμη κι αν δεν ήξερε, γιατί δεν ρώτησε να μάθει, όταν ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βοούσε και τα κόμματα την εγκαλούσαν; Άλλωστε, πολλές από τις «βρομιές» που βγήκαν τώρα στη φόρα αποτελούσαν κοινό μυστικό στους καλλιτεχνικούς κύκλους επί χρόνια. Είναι δυνατόν με τόσο μακρά θητεία στο υπουργείο Πολιτισμού να μην είχε ακούσει τίποτε; Ακόμα και αν ίσχυε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε και πάλι να είχε παραιτηθεί λόγω χαμηλής αντίληψης!

Η Λίνα Μενδώνη ισχυρίστηκε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης πιέστηκε να μιλήσει όταν άρχισαν οι φήμες, αλλά κατάφερε να την εξαπατήσει. «Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες, τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του, αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Οταν παραιτήθηκε, ήταν μετά τη συνέντευξη του Ν.Σ.» είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν είναι προσωπικός φίλος ούτε της ίδιας ούτε του πρωθυπουργού.

«Αυτά που λέγονται για τον πρωθυπουργό είναι fake news» είπε. Σε μια προσπάθειά της, μάλιστα, να μεταθέσει πιθανές ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, έμπλεξε ατυχώς στα λεγόμενά της τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τη γνωστή ηθοποιό και πρώην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. «Προσωπικός μου φίλος ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ. Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019. Ο κ. Λιγνάδης έχει μια σχέση αδιάλειπτη με το Εθνικό Θέατρο. Η πρωταγωνίστριά του στους “Πέρσες” ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου. Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αυτό όμως προκύπτει τώρα. Αν ήταν και το γνώριζε και η υπουργός Πολιτισμού, γιατί δεν εμπόδισε το Εθνικό Θέατρο το 2018 να χρησιμοποιήσει τον Λιγνάδη και γιατί η Λυδία Κονιόρδου, πρώην υπουργός Πολιτισμού, συμπρωταγωνίστησε μαζί του στον “Οιδίποδα”; Γνώριζε και δέχτηκε να παίξει; Αν ναι, οι ευθύνες είναι αλλού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η κυρία Μενδώνη νομίζει ότι ξεχάστηκαν τα πεπραγμένα της. Κυρίως ότι ο Λιγνάδης ήταν δική της επιλογή, με ορισμό! Κατήργησε τον σχετικό διαγωνισμό και τον προσέλαβε με απευθείας ανάθεση! Γιατί; Ποιος της το ζήτησε, αφού η ίδια σχεδόν δεν τον ήξερε; Ποιος το εισηγήθηκε; Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα δεν απαντά. Όσο για τη (μη) σχέση του Λιγνάδη με τον κ. Μητσοτάκη, όλοι γνωρίζουν ότι ακόμα και με… ελικόπτερο πήγαινε στις παραστάσεις του το πρωθυπουργικό ζεύγος και φωτογραφιζόταν μαζί του σε κάθε ευκαιρία! Ίσως απλώς τον εκτιμούσαν καλλιτεχνικά. Όμως η ιστορία έγραψε ότι η κυβέρηση Μητσοτάκη τον διόρισε, και μάλιστα εκτός συναγωνισμού!

Όσον αφορά το αίτημα Τσίπρα (και όχι μόνο) να παραιτηθεί, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν πρόκειται να αφήσει την καρέκλα της. «Δεν συγκαλύψαμε τίποτε, δεν πέρασε χρόνος, διότι η καταγγελία με όνομα και επώνυμο θύτη και θύματος προέκυψε χθες τα ξημερώματα. Αλλά για το συνεχές αίτημα παραίτησης από τον πρώην πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ έχω απλώς να σχολιάσω ότι ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του συστηματικά ζητούν δύο τρεις παραιτήσεις υπουργών την εβδομάδα».

Λίγες ώρες μετά την… παράσταση της κυρίας Μενδώνη ο Δημήτρης Λιγνάδης τής απάντησε. «Πριν από λίγο πληροφορήθηκα μια δήλωση που έκανε η κυρία Μενδώνη και πρώην προϊσταμένη μου για το άτομό μου. Δύο πράγματα θα ήθελα να επισημάνω. Πρώτα από όλα, οφείλω να πω ότι θεωρώ την κυρία Μενδώνη μια επαρκέστατη -στη δουλειά της- υπουργό, με την οποία είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη» ανέφερε ο κ. Λιγνάδης. «Από εκεί και πέρα, για το δεύτερο που θα ήθελα να σας πω είναι το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου είτε, πολλώ δε μάλλον, στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η Ιστορία και άλλοι θεσμοί. Να μην προεξοφλούμε και να μην προδικάζουμε. Και σίγουρα όχι στο λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί εδώ και μέρες» ανέφερε ο σκηνοθέτης – ηθοποιός.

Ούτε το όνομά του δεν τόλμησε να πει ο Κυριάκος στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μπορεί το τετ α τετ Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου χθες να περιελάμβανε και τις αποκαλύψεις και καταγγελίες για την εξουσιαστική, τη σεξουαλική και κάθε άλλου είδους βία, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στην υπόθεση Λιγνάδη ούτε σε οποιοδήποτε άλλο θέμα σχετικά με τον καλλιτεχνικό χώρο.

Και αυτό παρότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τον διάλογο που είχαν, αναφέρθηκε στο ζήτημα και του έδωσε την… πάσα για να το σχολιάσει. Το μόνο πρόσωπο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης ήταν η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, η οποία, όπως είπε, «έσπασε αυτό το πέπλο της σιωπής. Εγώ αμέσως και δημόσια χαιρέτισα αυτή της πρωτοβουλία και νομίζω ότι με τον τρόπο και τη συζήτηση την οποία κάνουμε δίνουμε θάρρος σε περισσότερους συμπολίτες μας να μιλήσουν».

Τον τελευταίο μήνα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «έσπασε ένα πέπλο σιωπής με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, οι οποίες έχουν γίνει στο πλαίσιο αυτού του φαινομένου που αποκαλούμε #MeToo. Φαινόμενα εξουσιαστικής βίας, πρωτίστως κατά γυναικών -αλλά και όχι μόνο-, τα οποία πιστεύω ότι μας συγκλόνισαν όλους, μας ταρακούνησαν όλους. Κάποιοι άνθρωποι έσπασαν τη σιωπή με τη φωνή τους». Ήρθε η ώρα, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «τώρα εμείς, με τη δράση μας, να δώσουμε συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες, έτσι ώστε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κράτος δικαίου, από τη μια, και στην κοινωνία δικαίου, από την άλλη. Είστε όχι απλώς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είστε γυναίκα, είστε επιφανής νομικός, είστε μάνα και ξέρω ότι έχετε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά, όπως και εγώ, ως πρωθυπουργός, πολιτικός, πατέρας, έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, ειδικά για τα θέματα που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων, που αποτελεί την πιο απεχθή εκδοχή αυτού του φαινομένου».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα