Νέα αναποτελεσματικά μέτρα παίρνει η κυβέρνηση! Ποιοι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ

Κόντρα στις φωνές των επιστημόνων, το Μαξίμου «κοκκινίζει» όλη τη χώρα και επιλέγει «αλυσοδέσιμο»

Κόντρα σε κάθε φωνή λογικής, από επιστήμονες που συστήνουν περισσότερη ελευθερία κινήσεων στον πληθυσμό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να «αλυσοδένει» με αναποτελεσματικούς περιορισμούς τους πολίτες που ήδη υποφέρουν από τους τέσσερις μήνες lockdown, δείχνοντας ακόμα μία φορά την έλλειψη σχεδίου και την ανεπάρκειά της.

Με πρόσχημα την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, τα οποία περιορίστηκαν σε ρυθμίσεις όσον αφορά μόνο τη μεταφορά και τα sms, με τις διαφορές πάντως να μην είναι ουσιαστικές και πιο πολύ να μπερδεύουν τους πολίτες, ενισχύοντας τη σύγχυση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, το μόνο που αλλάζει στην Αττική είναι… μία επιπλέον ώρα, αφού από τις 18.00 η απαγόρευση μετατέθηκε στις 19.00! Συγκεκριμένα, η απαγόρευση κυκλοφορίας διαμορφώνεται ως εξής:

• Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί,

• στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

• Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Κωδικός 2 έως 2 χλμ.

Ο κωδικός 2 για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, θα ισχύει εντός του δήμου ή σε απόσταση μέχρι δύο χιλιομέτρων από το σπίτι. Κάτι ανάλογο θα ισχύει και με τον κωδικό 3 για μετάβαση σε τράπεζα.

Επίσης, ο κωδικός 6 για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου, θα ισχύει αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, για τον κωδικό 4 τα ελεγκτικά όργανα θα μπορούν να ζητούν επιπλέον αποδεικτικά από τους πολίτες, προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης.

Στο κόκκινο όλη η χώρα

Στο μεταξύ, προστίθενται νέες περιοχές στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. Σε αυτό κατατάσσονται η Περιφέρεια Αττικής και οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο), καθώς και ο Δήμος Καλυμνίων. Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου. Στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης και αναδιάταξης των δυνάμεων του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ με 120 κλίνες μετατρέπεται σε non Covid και το Σισμανόγλειο αποκλειστικά σε Covid. Επίσης, το ιδιωτικό «Ερρίκος Ντυνάν» θα δέχεται αποκλειστικά non Covid περιστατικά, συμμετέχοντας με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο της πανδημίας.

Καταπέλτης η Λινού: Καλύτερα ο κόσμος να είναι έξω παρά μέσα

Καλύτερα ο κόσμος να είναι έξω παρά μέσα, υποστηρίζει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis Αθηνά Λινού, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ εδώ και περίπου τέσσερις μήνες. Μάλιστα, προτείνει 24ωρη λειτουργία των σούπερ μάρκετ και ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης.

«Με τον εγκλεισμό υπάρχει συσσώρευση ενδοοικογενειακή» παρατηρεί η καθηγήτρια, η οποία τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε οι πολίτες να μπορούν να είναι εκτός σπιτιού και να μη συνωστίζονται.

Επιπλέον, η κυρία Λινού χαρακτήρισε λάθος με τον ωραίο καιρό να είναι μέσα οι πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και η εστίαση θα μπορούσε να ανοίξει, υπό όρους, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα να κάθεται ο πελάτης έξω με θερμαντικά σώματα, να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και να δοθεί από τους δήμους περισσότερος χώρος στα πεζοδρόμια για να είναι εφικτή η αραίωση των τραπεζιών. «Με την πίεση να είμαστε συνεχώς μέσα, αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και χρόνιων νοσημάτων» υποστήριξε μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Μεταξύ άλλων, εκτίμησε ακόμη ότι είναι σημαντικό να υπάρξει καλύτερη οργάνωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής έχει καταστεί δύσκολο, επειδή οι ευθύνες είναι διάσπαρτες. Οπως έχει τονίσει πολλές φορές, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα δρομολόγια με τη μίσθωση κι άλλων λεωφορείων ή κάποια κουπόνια ενδεχομένως για τα ταξί, με σκοπό να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.

Για το ζήτημα των εμβολίων, η Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι το ζήτημα είναι γεωπολιτικό και πως πρέπει να δοθούν οι πατέντες δωρεάν σε όλες τις χώρες, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή τους. Οπως είπε, ακόμη και αν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για την Ευρώπη, ενδεχομένως να μην καλύπτουν την Ασία ή την Αφρική, με αποτέλεσμα ο ιός να παραμένει ενεργός και, ενδεχομένως, να μεταλλαχθεί. Το αποτέλεσμα θα ήταν να συνεχίζεται η διασπορά και να υπάρχει κίνδυνος το εμβόλιο να μην καλύπτει τις νέες μεταλλάξεις.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα