Εισαγγελέας για τα αίσχη στη Ν. Σμύρνη

Διέταξε προκαταρκτική εξέταση κατά των αστυνομικών που ξυλοκόπησαν άγρια και καθύβριζαν πολίτες

Οι απαράδεκτες εικόνες αστυνομικών να ξυλοκοπούν πολίτες κατά τη διάρκεια ελέγχων για την πανδημία προκάλεσαν την οργή του νομικού κόσμου και την άμεση παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, η οποία έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ζητώντας να ερευνηθεί η πιθανή τέλεση αξιόποινων πράξεων από τους αστυνομικούς.

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα Νίκου Ορνεράκη, ο οποίος ανέλαβε την εποπτεία της έρευνας, μπαίνουν όλοι οι αστυνομικοί οι οποίοι φαίνονται στα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας να ασκούν υπέρμετρη βία και να μιλούν άσχημα σε πολίτες. Οι καταγγελίες σε βάρος τους είναι πάρα πολλές και αναφέρονται σε προκλητικές συμπεριφορές προς πολίτες οι οποίοι έκαναν μια κυριακάτικη βόλτα με τα παιδιά τους στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Οι μαρτυρίες αναφέρουν πως οι αστυνομικοί κλιμάκωσαν πολύ γρήγορα χωρίς ουσιαστικό λόγο την κατάσταση, καλώντας ενισχύσεις εναντίον πολιτών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για παράλογα πρόστιμα, υποτιμητικές και αυταρχικές συμπεριφορές και χρήση κλομπ προς… συμμόρφωση. Ήδη πολλοί Νεοσμυρνιώτες, οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες της αστυνομικής βιαιότητας, έχουν δηλώσει ότι θα υποβάλουν μηνύσεις και θα καταθέσουν όσα απίστευτα εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια τους.

Οι μαρτυρίες, ακόμα και παιδιών που είδαν τους αστυνομικούς να διαλύουν με χημικά και χειροβομβίδες κρότουλάμψης την αυθόρμητη διαδήλωση των κατοίκων, συγκλονίζουν ακόμα και τον νομικό κόσμο.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΔΣΑ Μιχάλης Καλαντζόπουλος υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών επισημαίνοντας: «Δυστυχώς, οι σκηνές των οποίων όλοι γίναμε μάρτυρες προκαλούν αποτροπιασμό και αποτελούν πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατία».

Ανάλογη είναι η δήλωση του ποινικολόγου Θεόδωρου Μαντά, ο οποίος ζητά από τα θεσμικά όργανα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας: «Όταν η αστυνομική αλαζονεία είναι αποδεκτή από την Πολιτεία, το κράτος δικαίου υποχωρεί στην ανομία, τότε κανείς δεν έχει δικαίωμα στη σιωπή… Όταν η Αστυνομία καθυβρίζει τον συνήγορο, χαρακτηρίζοντας τη μητέρα του πουτ@ν@, και εκδηλώνει έτσι την αποστροφή της στον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου στη δημοκρατία και στην κοινωνία, τότε κανείς δεν έχει δικαίωμα στη σιωπή… Όταν το σπαραχτικό “πονάω” ενός νεαρού στη Ν. Σμύρνη εκδηλώνει κραυγή αγωνίας και μεταφράζεται αυθαίρετα σε αντίσταση, τότε κανείς δεν έχει δικαίωμα στη σιωπή…»

Μαρτυρίες-σοκ! «Ήρθαν στην πλατεία σαν να ήταν σερίφηδες της Αγριας Δύσης»

«Καίνε» τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στον άγριο ξυλοδαρμό του νεαρού στην πλατεία Νέας Σμύρνης οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής που ήταν παρόντες, καθώς περιγράφουν ότι οι πρώτοι συμπεριφέρθηκαν περίπου ως… σερίφηδες της Αγριας Δύσης. Ήδη πολλές μαρτυρίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω τηλεοπτικών σταθμών, ενημερωτικών ιστοσελίδων και κοινωνικών δικτύων και στην πλειονότητά τους είναι επώνυμες, όπως η ανατριχιαστική περιγραφή μιας γυναίκας που μίλησε στην κάμερα του Open.

«Κάνανε έλεγχο σε οικογένεια με παιδάκια που κάθονταν στο παγκάκι. Είχε πλησιάσει κόσμος ζητώντας εξηγήσεις γιατί της επέβαλαν πρόστιμο. Ζήτησαν βεβαιώσεις οι αστυνομικοί, τις έδειξε η οικογένεια, είχαν ταυτότητες, αλλά τους επιβλήθηκε πρόστιμο» τόνισε και περιέγραψε: «Αρχισαν να επιτίθενται χωρίς λόγο. Χτυπούσαν τον νεαρό που φώναζε πεσμένος κάτω “πονάω, μη με βαράτε”. Βιντεοσκοπούσα και εγώ και όλοι, τα έχουμε όσα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Ήρθε αστυνομικός και μου είπε ότι αν δημοσιεύσω το βίντεο θα με συλλάβει» κατήγγειλε η γυναίκα.

«Ήταν πολύ βάναυσο. Ενώ ήταν κάτω το παιδί… Μπορούσαν να του βάλουν χειροπέδες, αν θέλανε… Τι το χτυπάγανε; Εκεί εξαγριώθηκα πολύ!» είπε μια άλλη γυναίκα στην κάμερα της ΕΡΤ.

«Το παλικάρι το χτυπήσανε πολύ άδικα. Το εγκλώβισαν εκεί και το χτυπούσαν. Όσο και αν πήγαν γνωστοί και φίλοι να βοηθήσουν, τίποτα. Και μετά έγινε ό,τι έγινε. Ξεκίνησε από τους αστυνομικούς το επεισόδιο. Ηταν μια οικογένεια εκεί, η οποία καθόταν να πιει τον καφέ της – έχουμε τρελαθεί πια, τι να κάνουμε; Κουβέντα στην κουβέντα, βρήκαν τον νεαρό, έγινε ο χαμός μετά» αναφέρει άλλη μια μαρτυρία.

Οι πρώτοι στους οποίους βεβαιώθηκε πρόστιμο με την άφιξη των αστυνομικών ήταν η Πόπη Σταυροπούλου και η οικογένειά της. Αυτό έκανε τους παρισταμένους να διαμαρτυρηθούν στους αστυνομικούς, καθώς είχαν στείλει SMS και φορούσαν μάσκα.

Η ίδια μετέφερε στο news247.gr τη συνομιλία της με τους ενστόλους, όταν τους ρώτησε γιατί τους γράφουν: «Το καλύτερο που είχατε να κάνετε ήταν να φύγετε κατευθείαν όταν σας το είπαμε. Σου εξήγησα γιατί σε γράφω. Γιατί έτσι θέλω. Τώρα, τα παράπονά σας στον Χαρδαλιά» της είπε προκλητικά ο αστυνομικός, όπως καταγγέλλει.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα