Στις 16 Μαρτίου θα αρχίσει ο νέος γύρος των διερευνητικών

Τη δεύτερη ημέρα, στις 17 Μαρτίου, η συνάντηση του Τούρκου υφ. Εξωτερικών Σ. Ονάλ και του υπηρεσιακού γ.γ. του ΥΠΕΞ, πρέσβη Θ. Δεμίρη

Από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πληροφορηθήκαμε ακόμη μια φορά στην Ελλάδα τις ημερομηνίες του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που τόσο καιρό αναμέναμε. Μετά τους Τούρκους εξέδωσε ανακοίνωση και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ηταν ακριβώς οι ίδιες πηγές στην άλλη πλευρά του Αιγαίου που έδωσαν και τις πρώτες πληροφορίες για την επανέναρξη και του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών που είχε διακοπεί από τον Ιανουάριο του 2020 λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας όλο το προηγούμενο έτος, προκαλώντας έντονο προβληματισμό ως προς την ευκολία με την οποία η χώρα μας επανακάμπτει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία παρά όσα μεσολάβησαν όλο το περασμένο διάστημα.

Να θυμίσουμε ότι οι τουρκικές προκλήσεις άρχισαν με την πολιορκία του Έβρου από τον στρατό μεταναστών, που η Τουρκία εργαλειοποίησε, και συνεχίστηκαν αργότερα με τις κινήσεις του «Oruc Reis» και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, που συνεχίζονται ακόμη και τώρα με τις έρευνες του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο αλλά και την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Συγκεκριμένα, όπως τα τουρκικά μέσα αρχικά άφησαν να διαρρεύσει και στη συνέχεια επιβεβαίωσε -με καθυστέρηση ωρών- η ελληνική πλευρά, οι διερευνητικές επαφές θα λάβουν χώρα στις 16 Μαρτίου και η συνάντηση μεταξύ του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, για «πολιτικές διαβουλεύσεις» την επόμενη ημέρα, στις 17 Μαρτίου. Η συνέχιση των διερευνητικών επαφών και η επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου, ελάχιστες ημέρες πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο που θα εξετάσει εν συνόλω τις ευρωτουρκικές σχέσεις, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα του χρονικού σημείου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά επιθυμεί τη συμμετοχή του Ιμπραήμ Καλίν στις διερευνητικές της Αθήνας. Αν αυτό συμβεί, είναι σαφές ότι οι Τούρκοι θα θέσουν μετά βεβαιότητος όλες τις παράνομες διεκδικήσεις τους. Η χώρα μας, που κατηγορούσε για «ανατολίτικα παζάρια» την Τουρκία, αλλάζει τόσο ριζικά τη στάση της μία εβδομάδα πριν από τις διερευνητικές, δίνοντάς της συγχωροχάρτι για το σύνολο της προκλητικής της συμπεριφοράς; Μήπως αυτό είναι μια πολύ καλή δικαιολογία προκειμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο να «δικαιωθούν» οι συμπεριφορές των χωρών που ουδεμία αλληλεγγύη επέδειξαν προς τη χώρα μας;

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα