Επίθεση Βελόπουλου για τη φοροαπαλλαγή όσων φιλοξενούν μετανάστες

Σάλο προκαλεί αιφνιδιαστική τροπολογία του Νότη Μηταράκη με την οποία απαλλάσσονται οι δικαιούχοι του προγράμματος ΕSTIA 2021 από τέλη και εισφορές προς το Δημόσιο, δήμους, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Στην αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης, μάλιστα, γίνεται λόγος για απώλεια εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού και του ΕΦΚΑ, λόγω της θέσπισης ειδικού καθεστώτος, όπως η απαλλαγή από οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, για την καταβολή της χρηματοδότησης στους δικαιούχους του προγράμματος, ωστόσο δεν αναφέρεται το ακριβές ποσό.

Τη διάταξη κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «επαίσχυντη» τροπολογία που απαλλάσσει από ΦΠΑ τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν μετανάστες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μίλησε για ωμή παραβίαση του Συντάγματος, ζητώντας την απόσυρσή της. Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης υποστήριξε πως αποτελεί αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος τα ποσά που λαμβάνουν όσοι υλοποιούν το στεγαστικό πρόγραμμα ESTIA 2021 να είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η ρύθμιση αντιμετωπίζει πρόβλημα που εντοπίζεται στις πληρωμές και συγκεκριμένα στις αναπτυξιακές εταιρίες των δήμων που μετέχουν στο πρόγραμμα και οι οποίες ενώ έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και λαμβάνουν απρόσκοπτα φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορούν να εισπράξουν το σύνολο της χρηματοδότησης, καθώς αυτό συμψηφίζεται με τις ρυθμισμένες οφειλές τους.

«Έτσι αδυνατούν να μπορούν να καταβάλουν μισθοδοσία, μισθώματα και λογαριασμούς κοινής ωφελείας των ιδιωτικών κατοικιών, διαμερισμάτων και λοιπών κτιρίων που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο, με κίνδυνο να υπάρξουν θέματα εξώσεως στους διαμένοντες» ισχυρίστηκε.

Μάλιστα, απέκρουσε την κριτική ότι με τη ρύθμιση εισάγεται ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις ΜΚΟ, λέγοντας πως «αυτό δεν ισχύει και η διάταξη δεν επεμβαίνει στην ουσία της φορολογικής αντιμετώπισης, που παραμένει ακριβώς ίδια».

Απαντώντας, εν τω μεταξύ, σε ερώτημα του Ανδρέα Λοβέρδου, ενημέρωσε πως συνολικά οι δικαιούχοι του προγράμματος ESTIA είναι 26, εκ των οποίων 14 είναι δημοτικές επιχειρήσεις και 12 ελληνικές αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα