Ψηφίστηκε στη Βουλή η ληστρική συμφωνία

Κυρώθηκε με τη συναίνεση του ΚΙΝ.ΑΛ. η ντροπιαστική -αποικιακού τύπου- σύμβαση του Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός

Νόμος του κράτους είναι πλέον η ντροπιαστική και ληστρική εις βάρος των Ελλήνων συμφωνία του Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός για τα Μεταλλεία της Κασσάνδρας, η οποία κυρώθηκε τα μεσάνυχτα από την Ολομέλεια της Βουλής και παίρνει οριστικά τον δρόμο του Εθνικού Τυπογραφείου.

Συνένοχος της Νέας Δημοκρατίας ήταν το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, καταψήφισε ωστόσο το άρθρο 1 που κυρώνει την επενδυτική συμφωνία.

Με την ομολογουμένως αλλοπρόσαλλη αυτή στάση, η Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε να καταδείξει πως ναι μεν τάσσεται υπέρ της ανάγκης να γίνει η επένδυση στις Σκουριές, αλλά με διαφορετικούς όρους από αυτούς που συμφωνήθηκαν.

Άλλωστε, το κόμμα από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για ετεροβαρή συμφωνία, ωστόσο, αναφορικά με τις επικρίσεις περί αντισυνταγματικότητας, ισχυρίστηκε πως δεν τεκμηριώνεται ευθεία παραβίαση του Συντάγματος, παρότι πολλές διατάξεις κινούνται στα όρια της αντισυνταγματικότητας, όπως υποστήριξε…

Τη σύμβαση καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για την αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε πως η κυβέρνηση δίνει γην και ύδωρ στην εξορυκτική εταιρία, μεταξύ άλλων με προκλητικές φοροαπαλλαγές, εις βάρος των θέσεων εργασίας και του περιβάλλοντος, προειδοποιώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί τη νομιμότητα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικότητας, παράβασης καθήκοντος και απιστίας, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, τον όρο της σύμβασης, σύμφωνα με τον οποίο το Δημόσιο παραιτείται από κάθε αξίωσή του έναντι της εταιρίας, συμπεριλαμβάνοντας την αξίωση από την παράβαση των όρων της ισχύουσας σύμβασης, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί με απόφαση του ΣτΕ και του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναρωτήθηκε από το βήμα «πόση ελληνική ευαισθησία και πόση λογική μπορεί να έχει κάποιος για να ψηφίζει ένα τέτοιο νομοσχέδιο», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μετατρέπει τους κατοίκους της Χαλκιδικής σε «δούλους» για ένα ξεροκόμματο. «Μου θυμίζετε την κατάσταση στην αρχαία Αθήνα, όπου στα μεταλλεία του Λαυρίου είχαν τους δούλους και τους πετούσαν ένα κομμάτι ψωμί οι πλούσιοι που εκμεταλλεύονταν τα ορυχεία της περιοχής. Και οι Αθηναίοι πλήρωναν τον φόρο» σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Όσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκαθάρισε πως το ΜέΡΑ25 λέει όχι στις αποεπενδύσεις σαν αυτή της Eldorado Gold στις Σκουριές, σχολιάζοντας πως «μόνο σε μπανανίες και αποικίες» υπογράφονται τέτοιες συμβάσεις. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι παρέχει ασυλία στα «αρπακτικά» και αυτοαξιολόγηση στους ιδιώτες, τη στιγμή που βαφτίζει την ασυδοσία μεταρρύθμιση και την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που διαπράττει κοινή λογική.

Η συμφωνία, που προβλέπει ότι ακόμη και σε περίπτωση μη τήρησης των συμβατικών όρων το Δημόσιο υποχρεούται να αποζημιώσει την εταιρία, συγκέντρωσε τα πυρά, εκτός της αντιπολίτευσης, και των τοπικών φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και του βουλευτή Χαλκιδικής της Ν.Δ. Γιώργου Βαγιωνά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα