«Μαχαιριά» Ε.Ε. – Μπάιντεν παραμονές της Συνόδου Κορυφής

Η Ε.Ε. βάζει στο συρτάρι τις κυρώσεις σε βάρος στελεχών της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρίας TPAO

Η απόλυτη απαξίωση της Ελλάδας από τους συμμάχους μας τους Ευρωπαίους ήρθε μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, με το «πάγωμα» των κυρώσεων στελεχών της κρατικής τουρκικής πετρελαϊκής εταιρίας TPAO από την Ε.Ε., όπως μεταδίδει σε αποκλειστικό δημοσίευμα το Reuters, επικαλούμενο τέσσερις διπλωμάτες. Μάλιστα αυτό θα συμβεί έπειτα από επιθυμία και του Τζο Μπάιντεν! Το Reuters γράφει καθαρά ότι η Αγκυρα πέτυχε αυτό που ήθελε με τις διπλωματικές προσπάθειες που κατέβαλε, ούτως ώστε αυτό που είχαν προτείνει οι ηγέτες της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο να μην ισχύσει, δηλαδή «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εξόδου μετά τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεωτρήσεων» για φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με την επικείμενη συνάντηση των Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου θα συζητηθεί η έκθεση Μπορέλ» ανέφερε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία κρίνεται και αξιολογείται σε όλα τα επίπεδα». Απέφυγε πάντως να μιλήσει για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας, ενώ, αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε: «Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους και δεν είναι είδηση μια συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο. Ας γίνει πρώτα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και εδώ είμαστε να το δούμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, που σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ότι «η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή στη θετική ατζέντα, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με τους κανόνες» και τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει και η προοπτική λήψης μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Η λογική μαστιγίου και καρότου πρέπει να συνεχιστεί». Ξεκαθάρισε δε ότι η συζήτηση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις σχέσεις με την Τουρκία δεν θα σταματήσει στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου, αλλά είναι ένα θέμα που θα εξετάζεται στο διηνεκές.

Για την Τουρκία μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την ενημέρωση των πρέσβεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Επιπλέον της παραβατικής της συμπεριφοράς έναντι Ελλάδας και Κύπρου, ο υπουργός υπενθύμισε την ευρύτερα αποσταθεροποιητική ανάμιξη της Αγκυρας σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ και Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Επεσήμανε δε ότι η μερική αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς επέτρεψε την επανάληψη των διερευνητικών επαφών, με τον 62ο γύρο να διεξάγεται προχθές στην Αθήνα και να ακολουθείται από επανάληψη των πολιτικών διαβουλεύσεων σε υπηρεσιακό επίπεδο. Ωστόσο, δεν υφίστανται εχέγγυα ότι η Τουρκία θα απόσχει σταθερά από νέες προκλήσεις, όσο δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και συνεχίζει να υφίσταται η απειλή τού casus belli.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα