Ξεκινάει άμεσα ο διάλογος για το ύψος του κατώτατου μισθού

Ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την έναρξη της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι

Την άμεση εκκίνηση του διαλόγου για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, μετά τις συνεχείς αναβολές, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης. Παρά τις διαρροές των τελευταίων ημερών περί νέου «παγώματος» της διαδικασίας -οι οποίες ταυτίζονταν με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μαξίμου-, τελικώς η επιθυμία της κυβέρνησης να δώσει σήμα επαναφοράς στην κανονικότητα «σφράγισε» τις εξελίξεις και έφερε την ανατροπή των δεδομένων.

Μιλώντας στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε πως αρχίζει αμέσως η διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού μέσω της έναρξης της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. «Ο πρώτος κύκλος θα ξεκινήσει τώρα και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, μετά θα ξεκινήσει ένας καινούργιος κύκλος, ώστε κάθε καλοκαίρι να καταλήγουμε στο ύψος του κατώτατου μισθού» υποστήριξε. Σημειωτέον, τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχε διαρρεύσει από το υπουργείο η πληροφορία πως θα δοθεί και νέα παράταση στην επανεκκίνηση του διαλόγου, η τέταρτη κατά σειρά, και πως βρίσκονταν προ των κοινοβουλευτικών πυλών σχετική τροπολογία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποφασίστηκε τελικώς μέσα στο Σαββατοκύριακο να μην υπάρξει και τέταρτη παράταση, με σκοπό να δοθεί το μήνυμα της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, με έστω και μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διαδικασία εξέτασης των απαιτούμενων στοιχείων και της κατάθεσης προτάσεων και στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς θα αρχίσει το προσεχές χρονικό διάστημα και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου, με την έναρξη εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού να τοποθετείται το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Η σχετική ενημέρωση του Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή έλαβε χώρα επ’ αφορμής της ευρωπαϊκή οδηγίας η οποία θα θέτει ένα ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας για τον κατώτατο μισθό σε όλη την Ε.Ε., με τον υπουργό να δηλώνει καταρχήν θετικός στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής τοποθετήθηκαν και βουλευτές και ευρωβουλευτές, με τον «γαλάζιο» Γιώργο Κύρτσο να ζητά να μην αυξηθούν οι μισθοί λόγω πανδημίας. «Δεν νομίζω ότι είναι η ώρα να δώσουμε αυξήσεις, εφόσον δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα σταματήσει η πτώση, λόγω της πανδημίας» ανέφερε. Αίσθηση προκάλεσαν και οι αναφορές του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. για τη μαύρη εργασία, καθώς πρότεινε ένα είδος «υποκατάστασης εισαγόμενων εργαζομένων», επειδή, όπως είπε, «φταίμε κι εμείς, που οι δικοί μας είναι όλοι στα καφενεία ή τέλος πάντων δεν θέλουν να κάνουν δύσκολες εργασίες»…

Εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο οποίος σχολίασε για τον κατώτατο μισθό πως «εάν το βάλουμε πολύ ψηλότερα από εκεί που αντέχει η οικονομία, προφανώς θα προκαλέσουμε ανεργία ή περισσότερη μαύρη εργασία».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα