Εκδήλωση μνήμης με αφορμή την επέτειο των 80 ετών από τη Μάχη των Οχυρών

Εύγε! Δεν ξέχασαν τους ήρωες του Ρούπελ

Το θρυλικό οχυρό του Ρούπελ, μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, επισκέφτηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, επ’ αφορμής της επετείου των 80 ετών από την ηρωική Μάχη των Οχυρών, την πρώτη μάχη της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα που διήρκεσε από τις 6 έως τις 9 Απριλίου του 1941. Ο υπουργός μετέβη στην περιοχή προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που πραγματοποιήθηκε στο Οχυρό Ρούπελ, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης καθώς και τοπικοί βουλευτές. Η εκδήλωση ήταν λιτή, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε ωστόσο με κάθε λαμπρότητα.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας του τόπου. Σημειώνεται ότι το Οχυρό Ρούπελ αποτελούσε αμυντικό συγκρότημα κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, που έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά. Έχει ταυτιστεί με την αντίσταση κατά των ναζιστών και αποτελεί έως σήμερα ένα διαχρονικό και πανανθρώπινο σύμβολο ηρωισμού.

Στις 10 Απριλίου 1941, έπειτα από σκληρή τριήμερη μάχη ανάμεσα στους Έλληνες και τους ναζί, που σαφώς υπερτερούσαν, τα οχυρά παραδόθηκαν στους Γερμανούς, οι οποίοι, αν και νίκησαν, είχαν σχεδόν διπλάσιες απώλειες. Μάλιστα, ο Γερμανός συνταγματάρχης που παρέλαβε το οχυρό έδωσε συγχαρητήρια στον Ελληνα διοικητή, ενώ του εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αντίσταση και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών, λέγοντας ότι για τους Γερμανούς αποτελούσε τιμή και υπερηφάνεια ότι είχαν ως αντίπαλο έναν τόσο ηρωικό στρατό.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίς το πρωί, πριν από την εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 80 ετών από την ηρωική μάχη που έμεινε στην ιστορία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκαν την πατρική οικία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα