Ι. Αγγελικούσης: Κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία

Ήταν ο ισχυρότερος ιδιώτης εφοπλιστής, ο όμιλος που οργάνωσε διαθέτει 149 πλοία, από τα οποία τα 126 φέρουν την ελληνική σημαία (!), ναυτολογούσε στα βαπόρια του Έλληνες και πρόσεχε τους ανθρώπους του σαν τα μάτια του!

Οι εταιρίες του δεν ήταν εισηγμένες σε χρηματιστηριακές αγορές και επέμενε να παραμένει «παραδοσιακός», έχοντας αποφύγει συστηματικά τη δημοσιότητα και τις φωτογραφίες. Η έδρα των εταιριών του είναι η Ελλάδα, τα δύο επιβλητικά (το ένα υπερσύγχονο και βιοκλιματικό) κτίριά της βρίσκονται στην αρχή της λεωφόρου Συγγρού.

Ο Γιάννης, γιος του Αντώνη Αγγελικούση, Καρδαμυλίτης στην καταγωγή, ξεπερνούσε κάθε δυσκολία με επιτυχία. Δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου και έφυγε από τη ζωή προχθές, στα 73 του χρόνια, έπειτα από σύντομη νοσηλεία σε καταστολή.

Ήταν ένας άνθρωπος λιγομίλητος, επιβλητικός και κυρίως αποτελεσματικός. Είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνομιλήσουμε μαζί του. Πάντοτε αναφερόταν στην ελληνική ναυτοσύνη, υμνούσε τον Έλληνα ναυτικό και υποστήριζε την ανάγκη ενισχύσεως του εθνικού νηολογίου.

Πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του, ο οποίος τον δίδαξε την τέχνη (περί τέχνης πρόκειται) της πλοιοκτησίας.

Όταν κλήθηκε να μιλήσει, έπειτα από κάποια από τις πολλές βραβεύσεις του, είπε μεταξύ άλλων: «Αρχισα με τη γνώση και τις εμπειρίες του πατέρα μου. Κάθε μέρα που περνούσε στη δουλειά ένιωθα ότι μάθαινα όλο και περισσότερα». Αναφερόμενος στους ανθρώπους του τόνισε: «Το σημερινό επιχειρηματικό δημιούργημα δεν είναι μόνο δικό μου αποτέλεσμα. Είναι αποτέλεσμα αφοσιωμένων στελεχών και των ναυτικών που ταξιδεύουν με τα πλοία των εταιριών μας».

Ο πατέρας του Αντώνης Αγγελικούσης, ιδρυτής του ομίλου, υπήρξε ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παρασημοφορήθηκε δύο φορές από την Ελλάδα και άλλες δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη δράση του.

Για το 2020 ο Γιάννης Αγγελικούσης βρέθηκε ακόμη μια φορά στην κορυφή του καταλόγου της έγκυρης επιθεωρήσεως της Ναυτιλίας Lloyd’s List με τις 100 ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκοσμίου ναυτιλίας, καταλαμβάνοντας την 7η θέση. Τον τελευταίο καιρό ο εκλιπών είχε χρίσει διάδοχο την κόρη του Μαρία, αλλά παρέμενε στο τιμόνι παραχωρώντας συνεχώς αρμοδιότητες στη θυγατέρα του, η οποία από καιρό είχε πατήσει πολύ δυνατά στα δικά της πόδια, κάτι για το οποίο ο ίδιος καμάρωνε συνεχώς. Ο πρόεδρος της ΕΕΕ και συντοπίτης του εκλιπόντος Θεόδωρος Βενιάμης δήλωσε: «Χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο, έναν αγαπητό φίλο, έναν ευπατρίδη. Ο Γιάννης θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη μας φωτεινός φάρος μιας ναυτιλίας που στηρίζεται στον άνθρωπο και δημιουργεί για τον άνθρωπο! Γιάννη, καλό ταξίδι!»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα