Στη σκιά του «σουλτάνου» ο νέος πρόεδρος της Λιβύης!

Ο Ντμπέιμπα και η μισή κυβέρνησή του έδωσαν στην Τουρκία όρκους φιλίας και τα κλειδιά της Τρίπολης

Στη σκιά του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για τον καθορισμό ΑΟΖ στη Μεσόγειο συνεχίστηκαν και χθες οι επικίνδυνοι «εναγκαλισμοί» Αγκυρας – Τρίπολης κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στη γείτονα του Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα.

Τον Λίβυο καλωσόρισε, με επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στη συνέχεια η πολυμελής λιβυκή αντιπροσωπία είχε επαφές με Τούρκους αξιωματούχους για τη σύναψη συμφωνιών σε όλα τα επίπεδα. «Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες εξασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον των δύο χωρών» δήλωνε χθες βράδυ μετά τη συνάντησή του με τον Ντμπέιμπα ο Ερντογάν, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Η διατήρηση της κυριαρχίας της Λιβύης, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας και της ευημερίας του λαού της Λιβύης είναι οι πρωταρχικοί μας στόχοι» διαμήνυσε ο «σουλτάνος», τονίζοντας πως «(στη Λιβύη) εκείνοι που συμφώνησαν με το πραξικόπημα και τους συνωμότες πραξικοπηματίες, αντί για δικαιώματα, δικαιοσύνη και νομιμότητα, έγιναν εταίροι σε αυτές τις σφαγές». Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης χθες ότι θα παραδώσει 150.000 δόσεις εμβολίου Covid-19 στη χώρα της βόρειας Αφρικής από αύριο, ενώ, σύμφωνα με το Anadolu, οι αντιπροσωπίες Τουρκίας και Λιβύης υπέγραψαν συνολικά πέντε συμφωνίες. Όπως έγινε γνωστό, στις συναντήσεις που προηγήθηκαν των υπογραφών συμμετείχε το σύνολο των υπουργών της Τουρκίας, ο αρχηγός της ΜΙΤ, ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ, καθώς και το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου της Λιβύης, παρόντων των επικεφαλής των τριών στρατιωτικών σωμάτων.

Από την πλευρά του, ο Ντμπέιμπα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Τουρκία, δηλώνοντας την προθυμία της χώρας του να αναπτύξει συνεργασία με τη γείτονα και στον τομέα της ενέργειας. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, από την πλευρά του, επανέλαβε χθες την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα και σταθερότητα της Λιβύης, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Ντμπέιμπα, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση και συμβουλές στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Όσο προχωρά η διαδικασία ανοικοδήμησης της Λιβύης, η συνεργασία μας τόσο σε τεχνικό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο θα συνεχίζεται σε όλους τους τομείς. Σε τομείς όπως είναι αυτοί της υγείας, της ενέργειας και των υποδομών» τόνισε και η Ρουχσάρ Πεκτζάν, υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, έπειτα από τις επαφές που είχε με τους Λίβυους ομολόγους της. Η κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης ορκίστηκε στις 15 Μαρτίου, ολοκληρώνοντας μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας έπειτα από μια δεκαετία βίας. Ο Ντμπέιμπα θα οδηγήσει τη Λιβύη στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα