Στα χαρακώματα για την ψήφο των αποδήμων! Για απόπειρα νοθείας στους εκλογικούς καταλόγους μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τι απαντά το υπουργείο Εσωτερικών

Συνεχίζεται η σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την ψήφο των αποδήμων. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης κάνει λόγο για απόπειρα νοθείας στους εκλογικούς καταλόγους από την κυβέρνηση, γεγονός που προκύπτει από διατάξεις του νομοσχεδίου που έφερε ο υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νομοσχέδιο καταργείται η διακομματική επιτροπή που είχε αποφασιστεί ότι θα ελέγχει τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι θα σχηματιστούν από τους αποδήμους. Το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας στον κ. Ραγκούση, ανέφερε ότι η διακομματική επιτροπή που συστάθηκε κατά το παρελθόν είχε ως έργο τον έλεγχο των προϋποθέσεων εγγραφής ενός εκλογέα στους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτές έχουν τεθεί από τον νόμο.

Με το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί και την άρση των «άδικων και υποτιμητικών κριτηρίων», σύμφωνα με την κυρία Τζάκρη, η ύπαρξη της επιτροπής καθίσταται πλέον άνευ αντικειμένου, τονίζει το υπουργείο. Δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, συνεχίζει, «έχουν αποκλειστικά και μόνο όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Καμία νέα εγγραφή εκλογέα δεν πραγματοποιείται βάσει των διατάξεων του ήδη ισχύοντος νόμου, καμία νέα εγγραφή δεν πραγματοποιείται και με το κατατεθέν σχέδιο νόμου. Μάλλον ο κ. Ραγκούσης επιχειρεί να νοθεύσει τη λογική». Η Ολγα Γεροβασίλη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για εμπαιγμό, αλλά ταυτόχρονα τόνισε: «Δεν μπορεί να αποφασίζει για τη ζωή του Ελληνα πολίτη ένας Ελληνας που δεν έχει σχέση με την ελληνική πραγματικότητα για το πώς, για παράδειγμα, θα πάρει τη σύνταξή του… Τι επιλέγει η Ν.Δ. για την ψήφο αποδήμων; Συναίνεση ή Βορίδη;»

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Αμανατίδης διευκρίνισε: «Δεν μιλάμε γι’ αυτό καθαυτό το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού, που είναι δεδομένο και θεσμικά κατοχυρωμένο, αλλά για τη διευκόλυνση της άσκησής του».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αλλάζει πάλι τη στάση του και αναιρεί όσα υποστήριξε η αρμόδια τομεάρχης. Τελικά λένε ψέματα στους Έλληνες του εξωτερικού, ενώ δείχνουν την προχειρότητα με την οποία ασκούν αντιπολίτευση». Συμπλήρωσε δε πως δεν έχει δει άλλοτε τόσο σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας από κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα