Δένδιας – Ερντογάν: Με ποια ατζέντα θα συναντηθούν;

Αιφνιδιαστικό τετ α τετ (σήμερα) στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο πριν από το ραντεβού με τον Τσαβούσογλου

Σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, χθες βράδυ έγινε γνωστό πως ο Νίκος Δένδιας κατά την παραμονή του στην Αγκυρα σήμερα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 15.00 ώρα Ελλάδας.

Ωστόσο, έρχεται σε μια μάλλον λάθος στιγμή, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποιούσε ακόμα και για νέα επέμβαση στην Κύπρο: «Για την Κύπρο έχουμε πει ότι δεν θα χαρίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κι αν κριθεί απαραίτητο, θα επέμβουμε. Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι υπ’ ατμόν κι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να προβούν σε ορισμένα βήματα αν χρειαστεί. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις. Αρκεί να μάθουν να σέβονται την Τουρκία».

Εν τω μεταξύ, την ημέρα της επίσκεψης Δένδια στην Αγκυρα, που πραγματοποιείται σήμερα αντί για χθες, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι για να προκαλέσουν περαιτέρω την ελληνική πλευρά, συνδέοντάς τη μέσω διπλωματικών παιχνιδιών με τη μετάβαση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα Κατεχόμενα. Η εμμονή της ελληνικής πλευράς στην πραγματοποίηση της συνάντησης, παρά το σερί προκλήσεων που προηγήθηκε, φαίνεται ότι έδωσε στην Τουρκία την αίσθηση ότι μπορεί να συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ μετατέθηκε μία μέρα αργότερα και θα γίνει αύριο, Παρασκευή. Εκεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Ερσίν Τατάρ, που τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθέσεων κατά των Ελληνοκυπρίων και ταυτόχρονα διαφημίζει τη «λύση των δύο κρατών», που προτίθεται να υποβάλει στην πενταμερή στη Γενεύη. Κίνηση που εκθέτει με εκκωφαντικό θόρυβο τους ελληνικούς χειρισμούς στην όλη υπόθεση και ιδιαίτερα τη βιασύνη για την αποδοχή της περίφημης «αποκλιμάκωσης», όταν στην πραγματικότητα έχουμε σοβαρότατη κλιμάκωση. Το μήνυμα προς την ελληνική πλευρά σαφέστατο, όσο και αν κάποιοι κάνουν ότι δεν το βλέπουν. Και το ερώτημα είναι αν ο κ. Δένδιας θα αγγίξει την υπόθεση της Κύπρου στη σημερινή συνάντηση.

Πάντως, σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να «ισοσκελιστεί» η επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα, διεξάγεται τριμερής Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Λιβάνου. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνόδου οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών θα έχουν κατ’ ιδίαν και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες τόσο για ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία Covid όσο και τις περιφερειακές εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο, Λιβύη και Συρία. Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις διαδοχικά με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Σαρμπέλ Βεμπέ. Χθες πάντως ο Νίκος Δένδιας μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ελπίζει κανείς η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί να μην ξεχάστηκε στην κουβέντα. Στη συνέχεια ο Ν. Δένδιας επέστρεψε στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετέχει στην έκτακτη διυπουργική (Εξωτερικών και Αμυνας) τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Τούρκος ομόλογός του Τσαβούσογλου φέρεται ότι ταξίδεψε στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετέχει διά ζώσης στις συγκεκριμένες συνομιλίες, γεγονός που σίγουρα προκαλεί προβληματισμό στην ελληνική πλευρά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα